Top hledané
Výsledky (0)
Architekti nabízí řešení pro přeplněné nemocnice

Architekti navrhli nafukovací nemocnice! Postavit se dají kdekoliv

Nela Štefanová
27. dubna 2020
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty

I přesto, že se nouzová opatření v České republice postupně uvolňují a zdá se, že nejtěžší boj s virem COVID-19 máme za sebou, v ostatních státech stále nemají vyhráno. Rozsáhlá epidemie zasáhla především infrastrukturu zdravotnictví. Řada nemocnic, jako například v Itálii či New Yorku, během krátké chvíle naplnila své kapacity. A právě na nedostatek nemocničních lůžek začali reagovat architekti z celého světa.  Své  “know-how “ zaměřili na projektování efektivních a především mobilních nemocnic, které by se daly v případě realizace postavit během krátké chvíle. Pojdťe se s námi společně podívat na pár návrhů některých flexibilních buněk.

Těžko se tomu věří. Zatímco v Česku se povolilo cestování do zahraničí a vláda zrušila omezení volného pohybu osob, některé státy jako například USA, si stěžují na přeplněné nemocnice a nedostatek lůžek pro pacienty, kteří se potýkají s nákazou COVID-19. Když pročítám jednotlivé články o vrcholu pandemie ve Spojených státech, které vás po příchodu do nemocnice nepřijmou, a to ať už z důvodu plné kapacity nebo proto, že nemáte zdravotní pojištění, jsem o to víc ráda,  že v této době žiji právě zde. Situace přehlcených zdravotnických zařízení ve světě nenechala v klidu některé architekty. Rozhodli se proto, že přiloží ruku k dílu a pomůžou navrhnout několik projektů mobilních lékařských zařízení, které by daný problém mohly vyřešit. 

Otevřít v galerii (9)
Zdroj: rawpixel.com
Luxusní vila 5+kk na pronájem Praha Západ
Luxusní vila 5+kk na pronájem Praha Západ, Okolí Prahy

Pokoje nejen pro pacienty

Koncept “nafukovacího” domku s názvem JUPE byl původně podnikatelem Jeffem Wilsonem a Cameronem Blizzardem zamýšlen jako úkryt před hrozícími přírodními katastrofami. Když ale udeřila koronavirová pandemie, bylo pánům jasné, že svůj startup co nejrychleji přizpůsobí aktuální situaci. Narychlo vytvořili první samostatnou jednotku intentivní péče na světě, která může být v případě potřeby “rozložena” prakticky kdekoliv.

Otevřít v galerii (9)
Zdroj: jupe.com
Otevřít v galerii (9)
Zdroj: jupe.com

Místnosti JUPE lze využít celkem ve třech provedeních. JUPE Rest nabízí odpočinek pro lékaře a zdravotnický personál, který je často na pokraji svých sil. V pokoji je postel, klimatizace, Wi-fi připojení a samozřejmě protihlukové stěny. Další verzí je JUPE Care, která nabízí pokoj pro pacienty s COVID-19, kteří se nenachází v kritickém stavu. Tato komora je kromě lůžka také vybavena například umyvadlem, sprchou, toaletou a možností připojení na plicní ventilátor. Poslední verzí je JUPE Plus – samostatná jednotka intentizvní péče. 

Otevřít v galerii (9)
Zdroj: jupe.com

Nafukovací bublina

V probíhající válce proti koronaviru je zapotřebí především lékařský personál, který bude dostatečně vybavený a především chráněný. Proto byl společností Plastique Fantastique navržen mobilní ochraný prostor, ze kterého mohou lékaři bezpečně ošetřovat pacienty. 

Otevřít v galerii (9)
Zdroj: plastique-fantastique.de
Otevřít v galerii (9)
Zdroj: instagram: plastique-fantastique.de

Výhodou této nafukovací bubliny, která uvnitř ukrývá prostor pro lékařské vybavení, je to, že díky vnitřnímu ventilátoru, nepustí dovnitř případný kontaminovaný vzduch. Jedna průhledná designová bublina má velikost 4 x 8 metrů. Dalším pozitivem tohoto “vynálezu” je také to, že plastová bublina může být spojena dohromady s více jednotkami a vytvořit dlouhý průchod.

Otevřít v galerii (9)
Zdroj: plastique-fantastique.de

Nemocnice, která šetří planetu 

Poslední projekt, který podle LP-life.cz stojí za zmínku, je z dílny MMW Architects. Tato společnost vyvinula flexibilní nemocnici z přepravných recyklovaných kontejnerů a nafukovacích tkanin. Plány této nemocnice konzultovali architekti s předními lékaři a tak není divu, že jsou například vnější prostory navrženy tak, aby sanitky mohly přivézt pacienta přímo do pokoje, aniž by se dotyčný musel pohybovat po chodbě nemocnice. V případě realizace by tento model využíval sluneční energii, což by také výrazně přispívalo životnímu prostředí. 

Otevřít v galerii (9)
Zdroj: archello.com, mmw architects
Otevřít v galerii (9)
Zdroj: archello.com, mmw architects

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze