Top hledané
Výsledky (0)
Jedna z největších ikon současnosti, její královská Výsost vévodkyně z Cambridge Catherine Elizabeth Middleton, dnes slaví narozeniny!

Kate Middleton slaví 39 let: Strašně jsem se bála seznámení s Williamovým otcem

Barbora Mikešová
09. ledna 2021
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Kate Middleton

Svět ji znal dříve jako Kate Middleton, dnes už bychom ji však měli oslovovat coby Její královskou Výsost vévodkyni z Cambridge, případně Catherine Elizabeth Mountbatten-Windsor. Manželka britského následníka trůnu prince Williama, matka dvou princů a jedné princezny dnes slaví své devětatřicáté narozeniny. Není to však jediný důvod k oslavám. Letos je tomu přesně dvacet let od momentu, který jí otočil život vzhůru nohama.

Kate se narodila 9. ledna 1982 v anglickém Readingu Carole Middleton a jejímu manželovi Michaelovi, dnes už bývalé letušce a leteckému dispečerovi. Ostatně i její dědeček, Peter Middleton, byl pilotem, a v roce 1962 byl dokonce kopilotem prince Philipa, manžela královny Alžběty II., při dvouměsíční cestě po Jižní Americe.

Middletonovi byli s královskou rodinou spojeni už dříve 

Skoro jako by Middletonovi tíhli ke královské rodině dávno před tím, než Kate prince Williama potkala. Právě z otcovy strany rodokmenu se dá hovořit o Middletonových jako o aristokratické rodině. Pradědeček Kate, Richard Noel Middleton, a jeho starší bratr William, si těsně před první světovou válkou vzali neteř barona z Airedale, respektive sestřenici baronky Florence z Airedale, už před tím se o Middletonových navíc v historických záznamech hovoří jako o přátelích královské rodiny.

Návrat do Británie

I když tomu povolání rodičů příliš neodpovídá, Kate se narodila rodičům z vyšší třídy. Mezi svým druhým a čtvrtým rokem života žila spolu s rodiči a mladší sestrou Phillipou Charlotte (Pipou) v jordánském Ammánu, po návratu do Británie se narodil ještě její bratr James William.

Otevřít v galerii (4)
Kate Middleton v bílém tričku
Kate Middleton v bílém tričkuZdroj: Profimedia.cz

Úspěchy a bohatství 

Rok 1987 byl pro rodinu důležitý ještě z jednoho důvodu, Carole stihla kromě porodu založit společnost Party Pieces, firmu, která vydělala rodině peníze například na rodinné sídlo Oak Acre v Bucklebury, ale také na byt v londýnské čtvrti Chelsea, které Kate a Pipa obývaly po svých studií.

„Jako malá jsem měla velké štěstí. Má rodina pro mě byla tím nejdůležitějším na světě. Během vyrůstání mi poskytla pocit bezpečí a umožnila mi se učit. A plně si uvědomuji, že jsem měla opravdu velké štěstí, že jsem se během svého mládí nemusela zabývat různými životními strastmi,“

prozradila o sobě vévodkyně z Cambridge.

Studium a setkání s princem Williamem

Ať nepředbíháme. Než se Kate přestěhovala do Londýna, studovala na školách v jižní Anglii. Jako svou univerzitu a alma mater si však vybrala třetí nejstarší univerzitu ve Velké Británii, St Andrews ve skotském městě Fife, kde studovala nejprve psychologii, posléze se zaměřila pouze na historii umění. Tehdy bydlela na studentské koleji St Salavator’s Hall, která se jí stala osudnou. V roce 2001, před dvaceti lety, tam poprvé poznala prince Williama.

Otevřít v galerii (4)
Kate Middleton a Princ William
Kate Middleton a Princ WilliamZdroj: Profimedia.cz
Luxusní mezonet na pronájem - Praha 3 - 190
Luxusní mezonet na pronájem - Praha 3 - 190, Praha 3

Svatba, kterou sledoval celý svět

Námluvy trvaly deset let, během kterých spolu pár randil. Kate na sebe také prozradila, z čeho měla během toho období hrůzu. 

„Strašně jsem se bála seznámení s Williamovým otcem,“

nechala se kdysi slyšet. 

Otevřít v galerii (4)
Kate Middleton a princ William
Kate Middleton a princ WilliamZdroj: Profimedia.cz

Pár se oženil až v roce 2011 a letos tak od svatby uplyne deset let. Svatba, která proběhla ve slavné katedrále Westminster Abbey, padla příhodně na 29. dubna na den svaté Kateřiny (St. Catherine Day). Ten den jí připadl nejen titul Její královská Výsost vévodkyně z Cambridge, ale ze Skotska jí náleží i označení hraběnky ze Strathearnu, přičemž ze Severního Irska pochází ještě méně známé oslovení baronky z Carrickfergusu.

Hraběnkou, baronkou i vévodkyní během jednoho dne

Kompletní řádné pojmenování Kate je tedy Její královská Výsost princezna Catherine Elizabeth, vévodkyně z Cambridge, hraběnka ze Strathearnu a baronka z Carrickfergusu. Všechny tituly převzala od svého manžela, sama, i přes svůj aristokratický původ, žádný neměla. To je v historii Velké Británie pro manželku následníka trůnu spíše výjimečnou situací. V rámci královské rodiny tak sama nenese žádné příjmení, v případě, kdy je příjmení nutné, uvádí opět pouze příjmení manžela – Mountbatten-Windsor. 

„Stále jsem tou samou Kate,“

upozorňuje své okolí dnešní oslavenkyně Kate Middleton.

Sen o velké rodině

Dva roky po svatbě se narodil dědic trůnu, princ George, další dva roky na to princezna Charlotte, a v roce 2018 prozatím poslední potomek, princ Louis. V dřívějším rozhovoru Kate prozradila, že by si přála velkou rodinu a alespoň tři potomky. To se jí tak už splnilo. Je však otázka, jestli pár nezatouží ještě po dalším dítěti.

Otevřít v galerii (4)
Kate Middleton a Princ William s dětmi
Kate Middleton a Princ William s dětmiZdroj: Profimedia.cz

Každopádně posíláme gratulace a přejeme vše nejlepší!

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze