Top hledané
Výsledky (0)
Tyhle zprávy nám rozproudily krev v žilách!

Ranní ptáče: Selena Gomez apeluje na světové vůdce. Situace v Indii se zhoršuje. Spojení YEEZY a Balenciaga

Lukáš Bilinec
27. dubna 2021
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Americká zpěvačka Selena Gomez

Americká zpěvačka Selena Gomez využila svůj vliv na sociálních sítích a vyzvala bohatší země, aby začaly s přerozdělováním vakcín do chudších oblastí světa. Apely vlivných osobností přicházejí v pravý čas, protože situace v Indii se začíná vymykat kontrole. A věděli jste, za jakým charitativním účelem se spojily značky YEEZY a Balenciaga?

Situace v Indii se stále zhoršuje, vláda kritizuje sociální sítě

Otevřít v galerii (5)
Muž s rouškou během koronavirové pandemie
Muž s rouškou během koronavirové pandemieZdroj: Pixabay/ TRDStudios

I včera Indie pokořila smutný rekord v počtu nově nakažených nemocí COVID-19, když v zemi přibylo 352 991 nových případů nemoci. Celkově je v Indii nakažených více než 17 milionů lidí. Jde již o pátý den v řadě, kdy ve druhé nejlidnatější zemi světa přibylo více než 300 tisíc nových případů. Twitter navíc smazal skoro 100 tweetů na žádost indické vlády, včetně těch, které kritizují jejího předsedu Narendra Modiho. Indické ministerstvo elektroniky a informačních technologií uvedlo, že kromě Twitteru požádalo o smazání několika příspěvků také Facebook. Tvrdí, že uživatelé na sociálních sítích sdílí fotky a videa, která jsou nesouvisející, stará, či vytržená z kontextů. Přispívají tak podle názoru vládnoucí garnitury k šíření dezinformací. Tento postoj se samozřejmě nelíbí indické opozici, která naopak tvrdí, že se vláda snaží situaci v zemi bagatelizovat. Jen během včerejšího dne v Indii podlehlo nemoci COVID-19 dalších 2812 lidí.

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Městský mobiliář se v Praze začne měnit ještě letos

Otevřít v galerii (5)
Tramvajová zastávka v Praze
Tramvajová zastávka v PrazeZdroj: Unsplash/ Christian Wiediger

Společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) byla pověřena přípravou zadávací dokumentace v rámci tendru na dodávku vybraných prvků městského mobiliáře. Půjde o zastávkové přístřešky, zábradlí, či velkokapacitní koše. K vyhodnocení tendru by mělo dojít zhruba za měsíc a očekává se, že první dodávky přístřešků proběhnou již v listopadu tohoto roku.

"Mětský mobiliář byl často přehlíženou, a přitom velice důležitou součástí města, na kterou nesmíme zapomínat. Kromě toho, že poskytuje pohodlí svým uživatelům, by měl být reprezentativní a snadno udržovatelný. Zastávka veřejné dopravy je důležitým prvkem ve veřejném prostoru, který neodmyslitelně patří k MHD. Ať už se jedná o dopravní stavbu nebo zastávku, vždy musíme mylet na to, aby výsledek vypadal pěkně a zapadal do svého okolí,"

řekl náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Tato veřejná zakázka bude soutěžena prostřednictvím elektronického nástroje Tender arena a její předpokládaná hodnota činí 300 milionů korun bez DPH, přičemž nabídky budou hodnoceny podle kritéria nejnižší nabídkové ceny.

USA se stále drží ambiciózního bezemisního plánu 

Otevřít v galerii (5)
Větrné mlýny v Kalifornii
Větrné mlýny v KaliforniiZdroj: Unsplash/ Chris Briggs

Bílý dům podpořil milník 2030 na cestě k bezemisní budoucnosti. Právě do roku 2030 by měly Spojené státy americké získat 80 % své energie z bezemisních zdrojů. Aktuálně je to přitom zhruba 40 procent. Bílý dům se spoléhá na rostoucí podporu amerických veřejných služeb, odborových svazů a dalších skupin. Joe Biden již dříve deklaroval, že jeho ambicí jsou čisté nulové emise uhlíku v rozvodné síti do roku 2035. Zástupce poradce pro klima v Bílém domě, Ali Zaidi, uvedl, že cílem vládnoucí garnitury je tato data uzákonit do právních předpisů. Bidenova administrativa chce postupně zvyšovat tlak na takzvaný standard čisté energie (CES), vedoucí k dekarbonizaci energetického sektoru. Dosáhnout toho chtějí masivním přijetím obnovitelných zdrojů energie, jako jsou vítr a sluneční energie, případně využitím jaderné enegie, nebo nalezením způsobů, jak nasát a zachytit emise skleníkových plynů z elektráren na fosilní paliva. 

Selena Gomez tlačí na přerozdělování vakcín proti COVID-19

Otevřít v galerii (5)
Popová zpěvačka Selena Gomez na předávání hudebních cen
Popová zpěvačka Selena Gomez na předávání hudebních cenZdroj: Profimedia.cz

Ačkoliv to tak u nás třeba nevypadá (a připravujeme se na velké rozvolňování protikoronavirových opatření), koronavirová pandemie ještě rozhodně nekončí, což si uvědomují i některé známé osobnosti. Jedna z nejvlivnějších celebrit na sociálních sítích, americká zpěvačka Selena Gomez, se ozvala a apeluje na vůdce G7, aby zajistili rovný přístup k očkování proti COVID-19, přerozdělili nějaké své dosud nevyužité dávky, které by mohly jinde ve světě být použity pro nejrizikovější občany, či darovali finanční obnos na zajištění dostatečných dodávek. Selena se tak připojila k postoji, který již delší dobu razí i aktivistka Greta Thunberg. Na zprávu Seleny zareagoval francouzský prezident Emmanuel Macron.

"Drahá Seleno, děkuji vám za tento zásadní vzkaz pro všechny vůdce. Francie již začala zasílat své dávky vakcín do Afriky, prostřednictvím #Covax, a to je jen začátek. Děkujeme, že na tento problém upozorňujete. Postavme se za ty, kteří mají méně. Nyní!"

YEEZY a Balenciaga se spojily, aby pomohly rodině rappera DMX

Otevřít v galerii (5)
Balenciaga x YEEZY DMX Tribute Tee
Balenciaga x YEEZY DMX Tribute TeeZdroj: YEEZY Fashion

Americký rapper Earl Simmons, známý jako DMX, zemřel 9. dubna ve věku 50 let po těžkém infarktu. Zůstalo po něm 15 dětí. Při příležitosti vzpomínkové bohoslužby v Barclays Center v Brooklynu bylo představeno vzpomínkové tričko, věnované zesnulému rapperovi. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se na jeho výrobě nespojili dva velcí hráči na poli fashion. Značka Kanyeho Westa YEEZY a jedna z nejprestižnějších oděvních značek Balenciaga. Tričko s dlouhým rukávem v retro stylu má na přední straně fotku legendárního rappera, na pravém rukávu pak datum jeho narození, 18. prosince 1970 a na levém datum jeho úmrtí, 9. dubna 2021. Zadní straně pak dominuje nápis IN LOVING MEMORY. Těžké bavlněné tričko s nadměrným střihem je ošetřeno vintage praním pro opotřebovaný vybledlý černý dojem. Balenciaga x YEEZY DMX Tribute Tee mohou fanoušci kupovat na webu za 200 amerických dolarů (přibližně 4300 českých korun) a veškerý výtěžek půjde do rodiny zesnulé rappové megastar.

To je od nás pro úterní ráno vše. Na závěr pro vás již tradičně máme jeden citát. Dnes od amerického filozofa Ralpha Waldo Emersona:

"Život je sice krátký, ale na zdvořilost je vždycky čas."

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze