Top hledané
Výsledky (0)
Vláda dnes mimo jiné projednala další rozvolnění, to bude v platnosti od 24. května

Život se vrací do normálu: Školy začínají prezenčně a bez rotací, otvírají se hotely, obnovují sportovní a kulturní akce.

Kristina Vacková
17. května 2021
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Andrej Babiš s vlajkou EU

Na dnešním jednání vlády byla projednána i mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví v souvislosti s dalším rozvolňováním, jež mají vzejít v platnost příští pondělí. K prezenční výuce se mohu vrátit vysokoškoláci i v teoretické výuce, a také všichni zbývající středoškoláci. Rotační způsob výuky zcela skončí.

Vláda schválila Národní plán obnovy, jehož cílem je oživit ekonomiku po krizi způsobené pandemií covid-19 a zásadně zmodernizovat české hospodářství, jež touto krizí významně utrpělo. Na programu byly i tak aktuální a palčivá témata, jako dostupnost bydlení, sociální bydlení či možnost podpory bydlení družstevního.

Národní fond obnovy 

Národní fond obnovy bude sloužit naší zemi k čerpání finančních prostředků z nově zřízeného fondu EU, tzv. Nástroje pro oživení a odolnost. České ekonomice by mělo pomoci 200 miliard korun, složených z fondu EU a příspěvku ze státního rozpočtu.

Otevřít v galerii (2)
Andrej Babiš a francouzský prezident Emmanuel Macron na portugalském summitu, 9. května 2021
Andrej Babiš a francouzský prezident Emmanuel Macron na portugalském summitu, 9. května 2021Zdroj: Profimedia

Investice by měly podle vlády putovat do ekologičtějších způsobů dopravy, ale také do zdravotnictví či budování sítí vysokorychlostního internetu. Nezapomnělo se ani na výstavbu nových zařízení předškolní péče pro děti.

Národní program reforem ČR 2021

Kromě toho dnes vláda schválila také Národní program reforem ČR 2021, jež popisuje reformy a investice plánované vládou v nadcházejících dvanácti měsících. Týkají se aktuální změny v daňovém systému a nezapomínají ani na velmi diskutovanou podporu dostupnosti bydlení.

Činžovní dům na prodej, Praha 1 - 1067
Činžovní dům na prodej, Praha 1 - 1067, Praha 1

Mimo jiné je jeho obsahem i projekt MOJE Daně, jenž digitalizuje správu daní pro občany a podnikatele. Kontext návrhu zákona o dostupnosti bydlení je v současnosti projednáván Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR a měl by definovat oblast sociálního bydlení či přinést možnost podpory družstevního bydlení a další.

Další pandemická rozvolnění

Mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví byla dnes rovněž upravena: o zítřka dojde k dílčí úpravě v opatření upravujícím používání ochrany dýchacích cest: Sportovci a cvičící osoby v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod. včetně běhu a jízdy na kole budou od ochrany dýchacích cest osvobozeni, stejně jako zákazníci některých služeb, při nichž je ochrana nosu a úst nevhodná.

Otevřít v galerii (2)
Peter Arenberger, ministr zdravotnictví
Peter Arenberger, ministr zdravotnictvíZdroj: Profimedia

Kromě obnovy normální prezenční výuky na školách se zvýší limity počtu osob ve středicích volného času i zájmového vzdělávání pro děti. Obnoveny budou i kulturní, sportovní či spolkové akce uvnitř budov i venku, na kongresech či na sportovištích. Otevřou se rovněž vnitřní pavilony zoo či botanických zahrad pro individuální prohlídky, samozřejmě za dodržování bezpečnostních opatření.  

Rovněž hotely a penziony se budou moci otevřít hostům, ti se ale musí prokázat platným negativním testem na covid-19 nebo potvrzením o prodělané nemoci, případně certifikátem o ukončeném očkování.

Další dílčí opatření se týkají i škol v přírodě. 

Jak se zdá, naše země se pomalu, ale jistě vrací do normálnějšího režimu. Držme nám palce!

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze