Top hledané
Výsledky (0)
Tyhle zprávy nám rozproudily krev v žilách!

Ranní ptáče: Johnson se tajně oženil. Tragédie na MotoGP. Vyhoštění zaměstnanci ambasády opouštějí ČR

Kateřina Ostrejšová
31. května 2021
+ Přidat na Seznam.cz
5 minut
Boris Johnson s manželkou.

Zdravíme všechna ranní ptáčata a posíláme informace do nového týdne. Ve Westminsteru se o víkendu děly věci. Britský premiér Boris Johnson se tam tajně potřetí oženil. V Česku se ode dneška znovu rozvolňuje, podívejte se s námi, na co všechno se můžeme konečně těšit! A věděli jste, že je dnes mezinárodní den bez tabáku?

Další rozvolňování  

Otevřít v galerii (9)
Číšník s rouškou na ústech.
Číšník s rouškou na ústech.Zdroj: Freepik

V České republice se díky dobrým číslům i nadále zmírňují opatření proti šíření nemoci covid-19. Po více než pěti měsících znovu otevřou vnitřní prostory restaurací. Provoz obnovují také venkovní a vnitřní koupaliště a bazény, sauny, wellness, kluby, diskotéky, herny a kasina. V podnicích zároveň není povolena živá hudba a tanec. Počet návštěvníků na hromadných akcích se rovněž navýšil, nově se jich může uvnitř i venku účastnit až 250 lidí, za splnění podmínky naplnění maximálně 50 procent kapacity míst Začít už mohou i školy v přírodě nebo skupinové prohlídky památek a muzeí.  

Co naopak zůstává je prokázání se negativním testem na koronavirus, očkováním nebo potvrzením o prodělané nemoci.  

Prodej bytu 2+kk - Praha 7, 47m2
Prodej bytu 2+kk - Praha 7, 47m2, Praha 7

Vyhoštění zaměstnanci ruské ambasády opouštějí ČR 

Otevřít v galerii (9)
Letadla na letišti.
Letadla na letišti.Zdroj: Freepik

Do dnešní půlnoci musejí Česko opustit pracovníci na ruské ambasádě, kteří byli vyhoštěny v souvislosti s výbuchem muničních skladů ve Vrběticích. Celkem 123 ruských občanů dostalo výjezdní příkaz. Moskva nenechala kauzu bez odpovědi. Z ambasády v ruské metropoli vyhostila 20 českých zaměstnanců. Česko také dostalo z řady zemí nabídku pomoci v souvislosti s chodem ambasády, o celé věci se dále jedná. 

Obraz od Toyen se prodal za 36,48 milionu korun 

Otevřít v galerii (9)
Klepátko v aukční síni.
Klepátko v aukční síni.Zdroj: Freepik

Na aukci v Praze se prodal obraz Noční slavnost od malíčky Toyen. Na aukci se vydražil na 30,4 milionu korun, celkově s přirážkou to vyšlo na 36,48 milionu korun. Vyvolávací cena byla na 20 milionech. Jde o třetí nejdražší dílo avantgardní autorky prodané na tuzemské aukci. 

V obraze autorka znázornila náměty, které byly typické pro raný Devětsil, do kterého vstoupila společně s Jindřichem Štýrským roku 1923. Autorka se tak dotýkala témat souvisejících s tržišti, cirkusy a pouličními kejklíři. Kruhy a vlnovky v díle navazují na evropský trend. 

Boris Johnson se tajně oženil 

Otevřít v galerii (9)
Boris Johnson s manželkou.
Boris Johnson s manželkou.Zdroj: Profimedia

Premiér Boris Johnson se oženil se svou snoubenkou Carrie Symondsovou na tajně plánované svatbě ve Westminsterské katedrále. Podle mluvčího Downing Streest se jednalo o maličký obřad, kam bylo pozváno 30 hostů, což je maximální možný počet účastníků podle britských omezení.  

Johnson se stal prvním premiérem, který se oženil, když byl ve funkci za téměř 200 let. Přestože byl 56letý britský premiér již dvakrát ženatý, římskokatolická církev může povolit, aby se rozvedení znovu oženili, pokud předchozí manželství byla mimo římskokatolickou církev. 

Boris Johnson se rád vyhýbá rozhovorům o svém soukromém životě, v posledních letech odmítl odpovídat na otázky týkající se tohoto tématu. I přesto nemohlo být vůbec snadné udržet svatbu pod pokličkou. Zdá se však, že téměř každého to ve Westminsteru zaskočilo. 

Tragédie na MotoGP 

Otevřít v galerii (9)
Jason Dupasquie
Jason DupasquieZdroj: Profimedia

Teprve devatenáctiletý švýcarský motorový jezdec Jason Dupasquier podlehl zraněním po pádu v kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. Když Švýcar upadl, narazil do něj soupeř, který se nestačil vyhnout. Depasquier byl ještě přímo na trati ošetřován téměř třicet minut, potom byl transportován vrtulníkem s těžkým zraněním hlavy do nemocnice ve Florencii. 

"Vážné poranění mozku přetrvává. Zůstává na jednotce intenzivní péče ve velmi vážném stavu,"  

uvedli zástupci florentské nemocnice Careggi v oficiálním prohlášení. I přes těžký boj švýcarský mladík prohrál a v nemocnici následkům podlehl. 

"Navzdory maximálnímu úsilí lékařů na okruhu a všech, kteří se pak o švýcarského jezdce starali, nám nemocnice oznámila, že Dupasquier bohužel svým zraněním podlehl. Za celou rodinu MotoGP posíláme lásku jeho týmu, jeho rodině a blízkým. Budeš nám moc chybět, Jasone,"  

uvedli představitelé mistrovství světa. 

Americká bezpečnostní agentura špehovala Merkelovou 

Otevřít v galerii (9)
Angela Merkel
Angela MerkelZdroj: Profimedia

Americká národní bezpečnostní agentura (NSA) využila partnerství s dánskou zahraniční zpravodajskou jednotkou, aby podle dánského státního hlasatele špehovala vyšší úředníky sousedních zemí, včetně německé kancléřky Angely Merkelové. 

Zjištění jsou výsledkem interního vyšetřování dánské obranné zpravodajské služby z roku 2015 týkajícího se role NSA v partnerství. Podle vyšetřování, které se týkalo let 2012 a 2014, použila NSA dánské informační kabely ke špehování vyšších úředníků ve Švédsku, Norsku, Francii a Německu.  

Biden bude tlačit na Putina ohledně dodržování lidských práv 

Otevřít v galerii (9)
Joe Biden
Joe BidenZdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden včera uvedl, že na červnovém setkání obou vůdců bude tlačit na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby dodržoval lidská práva. Během projevu na počest amerického svátku Memorial Day Biden řekl:  

"Setkávám se s prezidentem Putinem za pár týdnů v Ženevě a dávám jasně najevo, že nebudeme stát stranou a nenecháme ho zneužít tato práva." 

Bílý dům v pátek uvedl, že plánuje pokročit na summitu mezi oběma vůdci poté, co Microsoft označil kybernetický útok na americké vládní agentury ze strany Nobelia, skupiny za loňským hackem SolarWind, který pochází z Ruska. 

Seagal se připojuje k prokremelské straně 

Otevřít v galerii (9)
Steven Seagal
Steven SeagalZdroj: Profimedia

Hollywoodský herec Steven Seagal, dlouholetý obdivovatel ruského prezidenta Vladimira Putina, se připojil k prokremelovské straně. Seagal obdržel členskou kartu aliance s názvem Just Russia, která vznikla počátkem tohoto roku, kdy se tři levicové strany, z nichž všechny podporují Putina, spojily do jedné. 

Seagal, ruský občan od roku 2016, navrhl zásah proti podnikům, které poškozují životní prostředí. 

"Aniž by byli schopni zatknout lidi, když je pokutujeme, pravděpodobně vydělávají více peněz na produkci věcí, které poškozují životní prostředí,"

uvedl ve svém uvítacím projevu na večírku. 

Mezinárodní den bez tabáku

Otevřít v galerii (9)
Žena láme cigaretu.
Žena láme cigaretu.Zdroj: Freepik

Varovné nápisy na krabičkách cigaret nejsou žádným výmyslem. Kouření ročně připraví o život v průměru 5,4 milionu lidí. Dnešní světový den bez tabáku, který je tu s námi už od roku 1987, se toto hrozivé číslo snaží zmírnit. 

"Milovníkům cigaret má tato akce připomenout, jak je kouření škodlivé, jaký má dopad na zdraví a jak může ohrožovat i lidi v jejich okolí. Je to motivace pro kuřáky k odvykání,"

říká ústavní hygienička kladenské nemocnice Lucie Lidická. Na choroby spojené s kouřením umírá v České republice ročně asi 17 000 obyvatel. Z toho 7 000 na onkologická onemocnění, 8 000 na onemocnění kardiovaskulárního systému a 2 000 na plicní onemocnění.

Přejeme vám příjemný začátek týdne a doufáme, že aspoň dnešek zvládnete bez cigarety. Myslete na slova Fjodora Michajloviče Dostojevskiho: 

“Žít bez naděje znamená přestat žít.” 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze