Top hledané
Výsledky (0)
Existují pražské čtvrti, kde se vám bude skvěle dařit vychovat budoucího tenisového reprezentanta.

Tenis jako životní styl: Kde vychovat budoucího vítěze Wimbledonu

Valentina Lebová
02. února 2022
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Mladá trendy dívka hraje tenis

Tenis je oblíbeným sportem, který má ve světě i u nás dlouholetou tradici. Bez uzardění bychom se mohli nazývat tenisovou zemí. Této elegantní hře se přezdívá "bílý sport" a vážně je na co se dívat. Adrenalin roste s každým úderem. Dvouhra nebo čtyřhra. Prohra nebo vítězství. Proč je tenis tak fajn a kam až sahá jeho historie? Věděli jste vůbec, že třeba na Praze 6 je poměrně hodně tenisových kurtů? A v čem tkví výhody bydlení v jejich blízkosti?

Tenisové míčky na kurtu

Luxusní byt na prodej, Praha 6 -127m
Luxusní byt na prodej, Praha 6 -127m, Praha 6

Z Francie do celého světa

Otevřít v galerii (4)
Mladý pár hrající tenis.
Mladý pár hrající tenis.Zdroj: Freepik

Tenis jako takový vznikl ve Francii kolem roku 1275, tehdy to byl sport řeholníků pocházejících z urozených rodin. Od 14. století se provozoval u královského dvora a v 15. století jsou zmiňovány v Anglii první zápasy profesionálů, na jejichž výsledky se sázely značné částky. 

Původně se hrálo holou dlaní a až od 16. století se začaly používat rakety. V 19. století se objevila zjednodušená lidová varianta zvaná trávníkový tenis, v níž byly původní branky nahrazeny základními čarami. Netrvalo dlouho a tato záliba se nazvala jednoduše tenisem, jehož oblíbenost se rychle rozšířila do celého světa. 

Trocha pravidel

Roku 1592 byla v Paříži zaznamenána první pravidla tenisu, která si však až o několik set let později nechal patentovat Angličan Walter Clopton Wingfield. V červenci roku 1877 se ve Wimbledonu konalo první mistrovství. Další tři největší turnaje pak v New Yorku (Flushing Meadows, od roku 1881), v australském Melbourne (1905) a v Paříži (Roland Garros, 1925). Dodnes jde o nejslavnější turnaje světa. V olympijském programu byl tenis od roku 1896 do her v roce 1924. Poté byl vyřazen, aby se roku 1988 opět mezi olympijské sporty vrátil. Mezinárodní tenisová federace ILTF (od roku 1977 ITF) byla založena roku 1913 a i dnes v tenise platí samozřejmě pravidla, která se jako v jakémkoliv jiném sportu musí dodržovat. 

Historie tenisu v zemích Koruny české

I když jste to možná nevěděli, i v Česku má tento sport poměrně bohatou historii. Hry podobné tenisu se k nám dostaly asi v polovině 17. století pravděpodobně z Německa. Hrálo se například v míčovně Pražského hradu nebo v tónovém domě v Jilské ulici, který byl zdobený vývěsním štítem zkřížených raket s několika míčky.

Otevřít v galerii (4)
Hezká dívka reprezentující tenis jako "bílý sport"
Hezká dívka reprezentující tenis jako "bílý sport"Zdroj: Freepik

Novodobá historie tenisu pak začíná kolem 70. let 19. století, kdy se v rakousko-uherském tisku objevila první zmínka o hře, který byl velice oblíbenou zábavou při návštěvě lázní. V 80. letech téhož století pak dochází k zakládání mnoha tenisových spolků, a to nejen v Praze, ale také v Teplicích, Litoměřicích, Plzni a na Moravě.

Prodej pozemku se studií na výstavbu
Prodej pozemku se studií na výstavbu, Praha 4

Tenis dnes

První polovina 20. století pak dala vzniknout také jednomu z nejznámějšího tenisových oddílů v Praze TJ Sokol sídlících v pražských Dejvicích. Počátky oddílu sahají do r.1932, kdy hrstka nadšenců z řad vysokoškolských studentů vybudovala pískové tenisové dvorce s provizorní klubovnou.

V současné době má tenisový areál tři otevřené antukové dvorce, které byly zcela zrekonstruovány v roce 2006 a v roce 2007 byly nově oploceny. Dále je zde odrazová stěna, travnatá pobytová plocha a prostor pro posezení.

Český tenis dnes hraje ve světě značnou roli, a to díky Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové, které na Australian Open dosahují skvělých výsledků. 

Vokovice jako skvělá volba!

Otevřít v galerii (4)
Prostorná kuchyně
Prostorná kuchyněZdroj: LP-Life.cz

Praha 6 je lokací, která čítá poměrně hodně tenisových kurtů. Je tak ideálním místem, kde můžete vychovat nové wimbledonské šampiony. A co si budeme namlouvat, jezdit na tréninky přes celou Prahu nebo dokonce do jiného města, se nechce nikomu. Proto je ideálním řešením bydlení "co bys kamenem dohodil" od tenisového kurtu. Takové Vokovice na Praze 6 tím pravým ořechovým jednoznačně být mohou.

Nachází se zde i mnoho nových rezidenčních projektů, které v sobě snoubí atraktivitu této bezpečné a zelené lokality s možností sportovního vyžití, zejména právě tenisového. A i na tréninky si můžete vybrat z celé škály míst - zaběhat nebo na inlinech se můžete vydat do Hvězdy, na Ladronku a celé řady dalších větších či menších parků. Praha 6 je zkrátka pro výchovu mladého nadějného tenisty jako stvořená. A co víc si přát, než aby se vaše ratolest se svými kamarády věnovala tak ušlechtilé hře?

Otevřít v galerii (4)
Předzahrádka jako součást bytu
Předzahrádka jako součást bytuZdroj: LP-Life.cz

Tenis je zkrátka velmi elegantní míčová hra, v níž Češi vynikají. Žádá si nejen hezké oblečení, které okouzlí muže i ženy, ale také hráče nabité energií. I proto je vždy lepší, když bydlíte kousek od sportoviště. Bydlení hned u tenisových kurtů je zkrátka splněným snem pro ty, kdo vědí, že trénovat jednou týdně skutečně nestačí.

"Dostupnost sportovišť v místě bydliště je jedním z klíčových faktorů nejen při výběru konkrétního sportu, ale funguje také motivačně. Pokud je sportoviště v blízkosti domova, školy, zaměstnání, je snazší a méně časově náročné ho začít navštěvovat. MČ Praha 6 významně podporuje aktivity v oblasti sportu a volného času a vnímá tuto problematiku jako velmi zásadní,"

řekla pro LP-Life.cz Jana Ripplová, vedoucí Odboru, kultury, sportu a volného času pro Prahu 6. 

Bydlet v dosahu tenisového kurtu se zkrátka vyplatí. Důvodem je více času nejen na sport samotný, ale také fakt, že doprava na pravidelné tréninky pak nezabere tolik času. Navíc takový dům s předzahrádkou je pro nadějné sportovce skvělou alternativou, jak po tréninku náležitě zregenerovat unavené tělo. 

Luxusní byt na prodej, Praha 6 -127m
Luxusní byt na prodej, Praha 6 -127m, Praha 6
Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze
Tagy: