Top hledané
Výsledky (0)
15 nejčastějších otázek, které si v těchto dnech pokládáme, ukazuje sílící obavy z bídy i války.

Válka na Ukrajině: Čeho se nejvíce bojíme a na co se nejčastěji ptáme?

Jindra Pelikánová
09. března 2022
+ Přidat na Seznam.cz
8 minut
Lena protestující proti válce na Ukrajině.

Agresivní napadení Ukrajiny ruskou armádou nenechalo chladným žádného českého občana. Je jasné, že tento neomluvitelný akt agrese ovlivní více či méně naše životy. Jaké otázky si v souvislosti s válkou klademe nejčastěji?

Válka na Ukrajině si již vyžádala lidské životy a raněné na obou stranách. Politici v Česku i dalších zemích agresi jednomyslně odsoudili. Londýn, EU i NATO uvalují na Rusko rozsáhlé sankce. Ukrajinou to neskončí, obává se většina lidí. Podle průzkumu považují za ohroženou východní Evropu i Česko. Čeho se bojíme?

Otevřít v galerii (3)
Lidé protestující proti válce na Ukrajině.
Lidé protestující proti válce na Ukrajině.Zdroj: Karollyne Hubert / Unsplash

Hrozí, že Rusko po Ukrajině napadne i další státy?

Lidé se obávají, že nynější konflikt ohrožuje bezpečnost východoevropských států, Visegrádské skupiny, ale i Česka. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Vážnější obavy z možného rozšíření konfliktu mimo Ukrajinu mají ženy a starší lidé. Většina lidí si také myslí, že válka na Ukrajině ohrožuje i bezpečnost České republiky, podle 22 procent to tak jistě je, podle 39 procent dotázaných ji spíše ohrožuje. Že konflikt představuje nebezpečí pro celý svět, si myslí 71 procent respondentů.

„Naše bezpečnost je založena na tom, že jsme členy Severoatlantické aliance,“

uklidňuje občany premiér Petr Fiala a dodává:

„Od všech, včetně klíčových velmocí, zaznělo jasně, že budeme bránit každý metr území států patřících do Severoatlantické aliance, budeme je bránit všichni a všemi silami. To je to, co nás opravdu chrání.“

Moderní byt 2+kk k pronájmu, Praha2 Vinohrady
Moderní byt 2+kk k pronájmu, Praha2 Vinohrady, Praha 2

Proč Ukrajině nikdo nechce poslat na pomoc vojáky?

Žádná země takovou povinnost nemá. Ukrajina není členem Severoatlantické aliance ani žádného jiného spojenectví, které by jí zajišťovalo pomoc v případě napadení. Ukrajinská vláda ani o vyslání vojáků nežádá. A i kdyby to udělala, nikdo by jí nevyhověl. Je nepředstavitelné, že by nějaká třetí země poslala svá vojska do boje proti Rusům, kteří mají jaderné zbraně. Ruský prezident Vladimir Putin hned při začátku své agrese otevřeně pohrozil, že pokud by snad někdo Ukrajině na pomoc přišel, Rusko na něj svými jadernými zbraněmi zaútočí. Ukrajina naproti tomu po státech Západu žádá dodávky zbraní. Některé země, jako USA, Nizozemsko nebo například Litva, už vyhověly. Dodávky poslala i česká vláda.

Jak velká je ruská menšina na Ukrajině?

Největší menšinu na Ukrajině v současnosti tvoří právě Rusové. Podle posledního sčítání lidu z roku 2001, šlo o necelou pětinu ukrajinské populace, konkrétně o 17,3 procenta. Před 21 lety šlo o více než 8,3 milionu etnických Rusů, z toho skoro 1,5 milionu žilo na dnes anektovaném Krymu.

Dobude Rusko Ukrajinu?

Rusko má nad Ukrajinou vojenskou převahu. Co do počtu zbraní, jejich kvality, tak i z hlediska bojových zkušeností svých vojáků. Ukrajinci sice ruský postup oproti očekávání na mnoha místech zastavili a hrdinně se brání, na druhou stranu ale Moskva zatím do bojů nenasadila veškeré vojenské jednotky.

Může Rusko postupovat dále?

Do hlavy prezidenta Putina nikdo nevidí. Už loni ale napsal, že Ukrajina ve skutečnosti není stát a měla by patřit Rusku. Své přesvědčení nyní naplnil v praxi. Současně se netají tím, že rozpad Sovětského svazu byl obrovskou chybou. Jeho snahou je obnovit kontrolu Moskvy nad státy, které pod Sovětský svaz dříve patřily, tedy napadnout taky Litvu, Lotyšsko nebo Estonsko, které jsou přitom členy NATO. Odpověď nezná s jistotou nikdo.

Otevřít v galerii (3)
Lena tankuje na čerpací stanici
Lena tankuje na čerpací staniciZdroj: Profimedia

Zvýší se ceny benzínu a nafty v Česku?

Rusko je dodavatelem ropy a přes Ukrajinu vedou její důležité transportní cesty. Odborníci proto očekávají, že cena nafty a benzinu v příštích týdnech poroste, Pohonné hmoty na českých čerpacích stanicích se navíc prodraží kvůli oslabující koruně ve vztahu k dolaru.

 „První, kdo v Česku válku na Ukrajině pocítí na vlastní peněžence, budou motoristé. Pohonné hmoty rychle podraží,“

odhaduje ekonom jedné z bank Lukáš Kovanda a jeho prognóza se již od pátku nesmiřitelně naplňuje. 

Jak moc poškodí sankce uvalené na Rusko i Česko?

Z hlediska vzájemného obchodu nemá Rusko pro Česko větší význam – směřují tam jen necelá dvě procenta českého vývozu. Dopad sankcí tak může poškodit jednotlivé firmy, ale ne ekonomiku jako celek. Horší by byly nepřímé dopady se zdražováním ropy a plynu. Pokud by z nějakého důvodu ropa a zemní plyn do Česka z Ruska přestaly téct, Česko by podle všeho situaci zvládlo. Ostatně má s tím zkušenost už z roku 2019. Přežilo by i ukončení dodávek zemního plynu, ale v tom případě by některé podniky, hlavně chemický průmysl, musely na nějaký čas přerušit výrobu. 

Zvládneme vlnu uprchlíků?

Ministr vnitra Vít Rakušan počítá s příchodem až pěti tisíc Ukrajinců. Podle Magdy Faltové, ředitelky Sdružení pro integraci a migraci, ale může v krajním případě jít až o stovky tisíc. Zdaleka ne všichni ale zůstanou v Česku. 

„Kapacity center jsou dostatečné. To, co budeme muset udělat a musíme vyhodnotit v dalších dnech, bude nerovnoměrné rozložení lidí, kteří utíkají z Ukrajiny, do jednotlivých krajských center. Bude to vyžadovat centrální řízení i logistiku tak, aby zatížení bylo takové, aby krajská centra zvládala. V tuto chvíli systém, tak jak je nastaven, stačí. Pokud to stačit nebude, budeme hledat další řešení,"

řekl premiér Petr Fiala.

Čemu máme věřit?

Jen několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, se po sociálních sítích začaly šířit dezinformace související s celým konfliktem. Za aktuální jsou vydávána třeba videa, která pochází z ruských vojenských přehlídek. Šíří se také proruské narativy, podle kterých je agresorem Ukrajina. Policie ČR již vyzvala k obezřetnosti. Na zvýšenou aktivitu dezinformátorů v souvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktem upozornili již v uplynulých dnech také Čeští elfové. Podle těch se objevují především narativy, které mají očernit Ukrajinu a které tvrdí, že je země rozpadlý či umělý stát, že provádí genocidu ruskojazyčného obyvatelstva či že je řízená Západem.

Pokud Evropa přestane odebírat plyn z Ruska, jak dlouho vydrží žít ze zásob?

Podle ministerstva průmyslu a obchodu je nyní v českých zásobnících plynu takové množství plynu, které by při současných denních odběrech mělo vystačit více než na měsíc. Vzhledem k očekávanému zvyšování průměrné denní teploty se navíc denní spotřeba plynu snižuje. Zásoby by tedy měly vydržet zhruba na následujících 40 dní. 

O kolik zdraží plyn při přerušení dodávek?

Ruský plyn stále proudí, ale otázka je, jak dlouho ještě bude. Odborníci tvrdí, že jejich dosavadní naděje na možné zlevnění plynu v příštích měsících padly. S výrazným zvýšením ceny zatím nepočítají, v případě úplného skončení ruských dodávek by se plyn oproti loňským cenám mohl prodražit na dvojnásobek.

Pronájem bytu 1+kk, Praha 6 - Bubeneč - 53m
Pronájem bytu 1+kk, Praha 6 - Bubeneč - 53m, Praha 6

Děti válka děsí

Malí Ukrajinci mohou pochopitelně prožívat velké trauma, ruské či běloruské děti se zase mohou stávat terčem šikany, aniž by za vyhrocenou situaci nějak mohly. A čeští školáci se v agresi jen málo orientují.

„Prosím, nenechme negativní důsledky aktuálních válečných událostí vstupovat do vzdělávacího systému. Mějme neustále na paměti, že děti za chování dospělých nemohou a že důležitým úkolem škol je v těžkých historických obdobích posilovat zdravé vztahy,"

apeluje ministr školství Petr Gazdík s tím, že do škol nepatří dělení na "my" a oni" ani "válečné nepřátelství". 

Otevřít v galerii (3)
Chlapec zahalený do ukrajinské vlajky.
Chlapec zahalený do ukrajinské vlajky.Zdroj: Nati Melnychuk / Unsplash

Jak mluvit s dětmi o válce?

Podle psychologů by to mělo být pravdivě a úměrně jejich věku. Velmi důležité je dětem dodat pocit bezpečí a situaci jim vysvětlit. Válka je podle odborníků jeden z nejhorších emocionálních zásahů do života dítěte a do jeho pocitu bezpečí.

„Záplava informací z války může v dětech vyvolat strach,“

připouští psycholog Josef Šupík. Rodiče by měli svým potomkům dodávat pocit jistoty a uklidňovat je.

„Utišit je. Navodit atmosféru bezpečí. Vysvětlovat jim, že u nás jsou nyní v bezpečí,“

radí psycholog. Odborníci doporučují říkat dětem:

„Ano, existuje nějaký konflikt, ale my jsme v zemi, která je v tuto chvíli bezpečná."

Jaký vliv bude mít válka na českou korunu?

Ihned poté, co ruský útok na Ukrajinu začal, oslabila česká měna k hranici 25 korun za euro, což je nejslabší hodnota v letošním roce. Oslabení zhruba o dvě procenta je sice prudké, ale ve srovnání kupříkladu s vypuknutím finanční krize v roce 2008, kdy ztratila téměř 30 procent, přesto celkem mírné. FInanční analytik Miroslav Novák očekává, že případné oslabení koruny nebude ani tak velké jako před dvěma lety při nástupu koronavirové pandemie, kdy se propadla o 13 procent.

Jak se dostanu ke svým pěnězům v Sberbank?

Klienti ruské Sberbank v Česku si mohou od 9. března své peníze převést na jiné účty prostřednictvím Komerční banky. O vklady do limitu 100 tisíc eur (necelých 2,5 milionu korun) se klienti bát nemusí, dostanou za ně stoprocentní náhradu. Sčítají se vždy všechny vklady jednoho vkladatele na běžných i spořicích účtech nebo termínovaných vkladech. Abyste dostali své peníze vyplaceny zpět, není třeba vyplňovat žádný formulář či se někde registrovat. Stačí, když se s platným dokladem totožnosti dostavíte na zvolenou pobočku.

Zdraží pečivo?

Ukrajina spolu s Ruskem podle různých zdrojů exportuje společně do světa 25 až 30 procent světového vývozu pšenice. Česká republika je v pšenici, která je základem pečiva, cukrovinek a mnoha dalších potravin, soběstačná. V minulých letech dokonce pěstovala až čtyřnásobek své spotřeby a naopak chrlila přebytky do zahraničí. To je v současném válečném stavu nespornou výhodou.

„Přímo na český trh to myslím velký vliv mít nebude. Do České republiky z Ukrajiny obilí moc nejde. Ale mohlo by to mít vliv zprostředkovaně kvůli tomu, že země je jedním z největších globálních exportérů,“

říká Josef Kubiš, předseda Komoditní rady Agrární komory ČR pro obiloviny a olejniny a dodal:

„Pokud Ukrajina sníží export, ceny stoupnou a ve výsledku to může zdražit potraviny, a to nejen z dovozu, ale i v ČR, protože Česko se řídí podle evropského trhu a hlavně podle Německa.“ 

Otázek, které si klademe, je samozřejmě mnohem více a ty nejpalčivější jsou bezprostředně o naší bezpečnosti a bezpečnosti našich rodin a zajištění základních životních potřeb, včetně práce. Válku si nepřeje nikdo a málokdo si uměl představit, čemu budeme čelit ve 21. století.

Zdroje: aktualne.cz, ceskenoviny.cz, idnes.cz,,hn.cz, blesk.cz,denk.cz,ct24.cz

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze