Top hledané
Výsledky (0)
Většina neúspěšných kandidátů podpoří Petra Pavla

Ranní ptáče: Pavel s Nerudovou představí společné kroky před finále. Indie letos předstihne Čínu

Radek Polák
17. ledna 2023
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Nerudová dá svůj hlas Petru Pavlovi

Danuše Nerudová dnes společně s Patrem Pavlem veřejnosti sdělí, jak bude probíhat jejich spolupráce před volbou prezidenta Česka. Populace v Číně klesá. Indie by tak už letos měla být nejlidnatější zemí světa.

Nerudová bude prezentovat, jak podpoří Petra Pavla

Finalista prezidentské volby Petr Pavel a jeho protikandidátka z prvního kola Danuše Nerudová se dnes sejdou, aby ukázali způsob spolupráce před druhým kolem voleb. Učiní tak na společné tiskové konferenci. Nerudová, stejně jako další neúspěšní uchazeči o prezidentský úřad Pavel Fischer a Marek Hilšer, už po sečtení výsledků z prvního kola vyslovila Pavlovi podporu. 

Druhý finalista a Pavlův protikandidát Andrej Babiš původně ohlásil návštěvu kostela Pražské Jezulátko na Malé Straně a výstavy korunovačních klenotů v chrámu svatého Víta, obě ale zrušil. Jedním z důvodů je fakt, že správci kostel výjimečně uzavřou. Bojí se toho, že by ho Babiš zneužil k útočné a strach vyvolávající kampani, jak uvedly Ceskenoviny.cz

Byt k pronámu Staré město 192m
Byt k pronámu Staré město 192m, Praha 1

Čínu letos v počtu lidí předstihne Indie

Čínská populace se v loňském roce poprvé za posledních šest desetiletí zmenšila, když přišla o zhruba 850 000 lidí. Úbytek zapříčinila historicky nízká porodnost a nejvyšší úmrtnost od roku 1974.

V Číně nyní podle národního statistického úřadu žije 1,411 miliardy lidí poté, co v roce 2022 10,41 milionu lidí zemřelo a narodilo se 9,56 milionu dětí. Úřad podle serveru Aktualne.cz sčítá pouze obyvatele pevninské Číny, tedy bez Hongkongu, Macaa a Tchaj-wanu.

Experti Organizace spojených národů předvídají, že populace Číny se do roku 2050 zmenší o až 109 milionů lidí. Indie by se tak už letos měla stát nejlidnatější zemí světa.

Otevřít v galerii (4)
Čína už asi nebude největší
Čína už asi nebude největšíZdroj: Pixabay

Na Ukrajině již zemřelo přes 7 tisíc civilistů

Od začátku ruské invaze zemřelo na Ukrajině podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přes 7 tisíc civilistů. Úřad přitom informuje jen o potvrzených civilních obětech, ve skutečnosti jich může být ještě výrazně více.

Většinu zaznamenaných civilních obětí způsobilo použití výbušných zbraní s plošným účinkem, včetně ostřelování těžkým dělostřelectvem, raketovými systémy, raketami a leteckými údery,"

uvedl tento úřad.

Nejvíce obětí - 4102 - i zraněných - 5751 - si válka, kterou Rusko zahájilo loni v únoru, vyžádala v Doněcké a Luhanské oblasti. Podle Kyjeva ale může být počet zabitých ukrajinských civilistů v desetitisících, napsaly Ceskenoviny.cz.

Otevřít v galerii (4)
Válka na Ukrajině má již tisíce civilních obětí
Válka na Ukrajině má již tisíce civilních obětíZdroj: Pixabay

Nejhodnotnější je Apple

V čele společností s největší tržní kapitalizací se podle projektu EY Market Capitalization umístil americký Apple. Druhé místo obsadila ropná společnost Saudi Aramco a na třetím místě je opět americký Microsoft. Dalších sedm příček patří jen Američanům: mateřská společnost Googlu Alphabet, Amazon, Berkshire Hathaway, UnitedHealth, Johnson & Johnson, Exxon Mobil a Visa. 

Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon jsou na předních pozicích i přesto, že technologické firmy celkově na hodnotě ztrácely. Výborně se jim dařilo v době covidu, v nynější ekonomické situaci čelí větším výzvám. Evropské firmy se v první desítce neumístily, upozornil portál Echo24.cz.

Otevřít v galerii (4)
Apple potvrdil prvenství v žebříčku
Apple potvrdil prvenství v žebříčku Zdroj: Pixabay

Český Lev vyhlásil nominace

Letošní jubilejní 30. ročník cen Český lev ode dneška zná své nominanty. Nejvíce nominací mají filmy Arvéd a Il Boemo, následují snímky Banger. a Světolonoc. Česká filmová a televizní akademie přitom dvě ceny již udělila. Cenu za nejlepší filmový plakát si odneslo mysteriózní drama režiséra Vojtěcha Maška Arvéd. Cena filmových fanoušků byl pak krimi seriál České televize Devadesátky. Vítězové všech kategorií z nich budou vybrání 4. března v přímém přenosu České televize, uvedl Tyden.cz.

Otevřít v galerii (4)
Loni stáli při vyhlašování cen spolu na podiu otec a syn Polívkovi
Loni stáli při vyhlašování cen spolu na podiu otec a syn PolívkoviZdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Zdroje: Ceskenoviny.cz, Tyden.cz, Aktualne.cz, Echo24.cz

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze