Top hledané
Výsledky (0)
S novými ceníky přichází hned několik energetických firem

Ranní ptáče: Nižší ceny energií se dotknou více než milionu domácností. Nový systém důchodů vláda ukáže za měsíc

Radek Polák
14. února 2023
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Energie zlevňují

Změna záloh na plyn a elektřinu pomůže mnoha domácnostem v Česku. Přesné podmínky pro odchod do důchodu by měly být jasné v březnu. Následovat bude ve druhé polovině roku legislativní proces. 

Energie pro domácnosti postupně zlevňuje

Až o tisíce korun ročně klesnou platby za energie pro více než milion domácností, které odebírají elektřinu nebo plyn od některých velkých dodavatelů. Některé firmy v posledních dnech ohlásily zlevnění pod limit cen stanovený vládou na 3 Kč s DPH za kWh plynu a 6 Kč za kWh elektřiny s DPH, upozornily Novinky.cz.

Například E.ON a innogy nově nabízejí svým aktuálním zákazníkům nižší ceny i u smluv na dobu neurčitou. Společnost MND zase oznámila nový ceník, v jehož rámci je elektřina i plyn pod cenovým stropem, když jedna kWh elektřiny vyjde na 5,93 Kč a kWh plynu na 2,72 Kč. Noví zákazníci jej mohou získat hned, stávající od 1. dubna.

Byt na pronájem Praha 1 - 128m
Byt na pronájem Praha 1 - 128m, Praha 1

Reformu penzí vláda představí v březnu

Podle mluvčího vlády Václava Smolky ještě není jasné, kdy se bude nově odcházet do důchodu. Dokument, na který se v neděli odvolávala Česká televize prý není konečný. Vychází zatím pouze z podkladů ekonomických expertů, uvedlo Echo24.cz. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka k tomu dodal, že skutečný návrh představí ministerstvo v březnu a do legislativního procesu půjde ve druhé polovině roku. Materiál, na nějž se televize odvolávala, tvrdil, že dnešní padesátníci půjdou do důchodu v 66 letech, čtyřicátníci v 67 a lidé ve věku 34 let a méně v 68 letech.

Otevřít v galerii (4)
Česká populace čím dál více stárne
Česká populace čím dál více stárneZdroj: Pixabay

Zřízení židovských osad kritizoval americký ministr zahraničí

Spojené státy podle portálu Ceskenoviny.cz odmítly krok Izraele, který v neděli dodatečně formálně uznal devět židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. 

Důrazně odmítáme podobná jednostranná opatření, která vyostřují napětí a podkopávají vyhlídky na vyjednání dvoustátního řešení,"

uvedl v té souvislosti šéf amerického ministerstva Antony Blinken.

Devět židovských osad na Západním břehu v neděli uznal izraelský bezpečnostní kabinet, který má rozhodovací pravomoci. Jde o první takové rozhodnutí pod novou vládou premiéra Benjamina Netanjahua.

Otevřít v galerii (4)
Izraelci vyvolali svým krokem nevoli
Izraelci vyvolali svým krokem nevoliZdroj: Pixabay

Adidas přijde kvůli rapperovi o miliardy

Značka Adidas letos kvůli rozvázání spolupráce s americkým rapperem Kanyem Westem zřejmě přijde o tržby v hodnotě 1,3 miliardy dolarů, což je v přepočtu zhruba 28,8 miliardy korun. Důvodem je ztráta kvůli umělcově kolekci Yeezy. 

Spolupráci s Westem Adidas ukončil minulý rok v říjnu poté, co zpěvák na sociálních sítích zveřejnil antisemitské výroky. Ke stejnému kroku se odhodlaly i další značky, například GAP, Balenciaga a Def Jam, uvedl server Euro.cz.

Otevřít v galerii (4)
Spolupráce s rapperem se oděvní značce nemusí nakonec vyplatit
Spolupráce s rapperem se oděvní značce nemusí nakonec vyplatitZdroj: Profimedia

U2 vystoupí po více než třech letech opět naživo

Legendární irská skupina U2 se poprvé od roku 2019 vrátí na pódia, když u příležitosti otevřené nové haly MSG Sphere odehraje sérii koncertů v Las Vegas. Show se zaměří především na písně z jejího alba Achtung Baby, které hudebníci nahráli v roce 1991. Vystoupení se však ze zdravotních důvodů nezúčastní bubeník Larry Mullen jr., informovala agentura AP. Podle listopadového vydání The Washington Post má zakládající člen kapely problémy s loktem a krkem. Další koncerty zatím skupina neohlásila.

Otevřít v galerii (4)
U2 se chystají na další vystoupení
U2 se chystají na další vystoupeníZdroj: Profimedia

Zdroje: Novinky.cz, Ceskenoviny.cz, Echo24.cz, AP, The Washington Post

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze