Top hledané
Výsledky (0)
Nejprestižnější filmový festival udělil hlavní cenu filmu Anatomie pádu.

Skončil festival v Cannes, kde Harrison Ford představil nového Indiana Jonese a hlavní cenu si odnesla žena

Radim Červenka
29. května 2023
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Harrison Ford

Francouzský festival, který právě skončil, se těší pověstí toho vůbec nejvýznamnějšího. Letos dal mimořádný prostor ženským tvůrkyním, ale překvapil i oceněním populárního hollywoodského herce Harrisona Forda. Česká kinematografie v nejvýznamnější kategorii celovečerních filmů se v Cannes dlouhodobě nevyskytuje.

Zlatou palmu za nejlepší film v Cannes získal snímek režisérky Justine Triet
Zlatou palmu za nejlepší film získala teprve třetí žena v historii
Harrison Ford a Calista Flockhart

Letos stojí za pozornost, že hlavní cenu festivalu, udělovanou od roku 1955, získala teprve třetí žena. Její předchůdkyně Julia Docournau byla oceněna v roce 2021. Mezi dvacítkou nominovaných filmů na Zlatou palmu pak bylo 7 žen, což je rekordní počet.

Film Anatomie pádu Justine Triet je kriminálním dramatem, který však do centra pozornosti nevkládá jen okolnosti zločinu, ale především je analýzou manželského vztahu. Za vraždu manžela je v něm vyšetřována hlavní hrdinka filmu, oblíbená spisovatelka. Film zaujal i zpracováním otázky, jak se osobnost autora odráží v jeho díle.

Prodej pozemku se studií na výstavbu
Prodej pozemku se studií na výstavbu, Praha 4

"Film měl dobré kritiky, patřil k favoritům, překvapením je žánr kriminálního thrilleru. Je to velmi netypický vítěz. Uspět na festivalu je velmi obtížné, v porotě zasedají nejlepší režiséři současnosti,"

okomentovala vedoucí kulturní redakce České televize Tereza Willoughby úspěch filmu.

Politika i blockbustery

Na genderové hledisko, které vstupuje do umění, jako výrazný faktor upozornila i Willoughby, jelikož se o něm hovořilo i při projevech během slavnostního předávání cen. Nechyběly ani politické proklamace, kdy se vítězka pustila do francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, za prodlužování odchodu věku do důchodu.

I když je festival v Cannes zásadní události pro filmy s největšími uměleckými ambicemi, nezapomíná i na komerční aspekty filmové zábavy a uvádí i blockbustery. Loni mělo velký úspěch uvedení Top Gunu s Tomem Cruisem a předznamenalo kasovní úspěch filmu.

Na to se pokusil navázat letošní ročník a podobný osud může potkat i uvedení posledního pokračování Indiana Jonese v hlavní roli s Harrisonem Fordem. Osmdesátiletý americký herec Harrison Ford tu totiž slavnostně uvedl hollywoodský film Indiana Jones a nástroj osudu. V pátém dílu dobrodružné ságy, který česká kina uvedou 29. června, po patnáctileté pauze opět ztvárnil statečného archeologa s kloboukem a bičem.

Představitel titulní role překvapivě získal v Cannes ocenění za celoživotní přínos. Ford, původní profesí truhlář, odstartoval svou hvězdnou kariéru díky filmům z dílny Georga Lucase Star Wars a právě Indiana Jones. Osmdesátiletý herec neskrýval emoce a překvapení při předávání ceny.

Mimo hlavní soutěž vzbudil ještě větší pozornost než nový díl Indiana Jonese snímek slavného režiséra Martina Scorseseho s excelujícím Leonardem DICapriem v hlavní roli.

"Letošní Cannes uvede nového Indianu Jonese, což je fajn. A ještě lepší je, že na festivalu budou mít premiéru Killers of the Moon od Scorseseho,"

předznamenal očekávání mezi směrem uvedení komerčních snímků na festivalu filmový publicista Martin Šrajer.

Češi mezi studenty

Česká kinematografie v nejvýznamnější kategorii celovečerních filmů se v Cannes dlouhodobě nevyskytuje. Naposledy byl uveden trezorový film Karla Kachyni s Radkem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou, Ucho v roce 1990.

Nicméně nemuselo by to tak být do budoucnosti, jelikož naopak české studentské filmy mají ve francouzské metropoli filmu svůj prostor. Letos se na festivalu představily absolventské snímky studentů pražské Famu. Ačkoliv ocenění nezískal ani film Elektra Darji Kaščejoví ani Osmý den Petra Pylypčuka, samotná účast v této kategorii zanechala ve Francii svou stopu.

Zdroj: ČT, cc.cz, lidovky.cz, novinky.cz, youtube.com, twitter.com, autorské dílo

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze