Top hledané
Výsledky (0)
Alfons Mucha a Paříž. Jeden druhého ovlivňovali a obdivovali. Paříž si zamilovala Muchovo umění, Mucha se nechával inspirovat krásnou Paříží. Nyní tu máme obojí. Nenechte si ujít luxusní výstavu v Musée du Luxembourg.

Geniální díla Alfonse Muchy vystavena v Paříži! (do 27.1.2019)

Eva Ledecká
20. září 2018
+ Přidat na Seznam.cz
1 minuta
Alfons Mucha

Alfonse Muchu není třeba dlouze představovat. Vynikající český malíř, ilustrátor, grafik i dekorativní designér je nejznámější představitel secese, uměleckého směru začátku minulého století. Pařížské Musée du Luxembourg připravilo luxusní výstavu, která nabízí pohled na jeho komplexní tvorbu a zároveň evokuje tvůrčí atmosféru a umělecké změny v Belle Époque.

Nenapodobitelný styl Muchy oslnil Paříž

Alfons Mucha se narodil v malé vesničce Ivančice v roce 1860 o 35 let později se proslavil v Paříži se svým prvním plakátem Gismonda vytvořeným pro Sarah Bernhardt, největší herečku té doby.

Paříž vždy byla městem s velkým kreativním duchem a jemným citem pro umění. Muchův styl si toto město získal. Pro jeho tvorbu je charakteristické zpodobnění ženy ladných křivek, která se míchá s květinovými motivy, okrasnými liniemi a jemnou paletou pastelových odstínů. Tento styl byl postupně ztělesněn v dekorativním umění a Art Noveau neboli secese se dostala do popředí všech uměleckých směrů.

Prodej luxusního penthousu 4+kk 260 m², Praha
Prodej luxusního penthousu 4+kk 260 m², Praha, Praha 3

Amerika vítá největšího umělce

Přestože jsou nejznámější Muchovo plakáty, umělec byl všestranný a svá díla tvořil i v oblasti sochařství, malířství nebo fotografie. Když v roce 1904 podnikl svou první cestu do USA, byl nazýván „největším dekorativním umělcem na světě“.

Aktuální Muchova výstava v Musée du Luxembourg vznikla z iniciativy Mucha Foundation (Nadace Mucha) a její kurátorkou se stala Tomoko Sato, rovněž kurátorka Mucha Foundation. Vydala také knihu Mucha, která je k dostání i na českém trhu.

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze
Musée du Luxembourg
19 Rue de Vaugirard 75006 Paris France
+33 1 40 13 62 00