Top hledané
Výsledky (0)
V Evropě spustilo očkovací loterii jako první Polsko, od srpna se do podobného slosování mohou přihlásit i očkovaní lidé na Slovensku. Ve hře je 100 tisíc eur!

Na Slovensku začala třetí vlna. Do styku s deltou přijde každý, pomoci má očkovací loterie

Kristina Valachyová
09. srpna 2021
+ Přidat na Seznam.cz
5 minut
Igor Matovič při návštěvě Polska

Být zdravý je výhra! Tak zní motto Matovičovy očkovací loterie. Ministerstvo financí SR spustilo přihlašování do slosování o očkovací prémii a zprostředkovatelský bonus. Cílem je motivovat co největší množství lidí k očkování proti onemocnění covid-19. Ministerstvo zveřejnilo i podrobnosti o tom, kdo se může zapojit a jak bude fungovat bonus za to, že někoho přesvědčíte k naočkování. Znevýhodněni jsou lidé, kteří nemají počítač nebo podobné zařízení, případně ani telefon. První slosování proběhne 15. srpna.

Bratislavské protesty

Vyhraj 100 tisíc eur (přes 2,5 miliónů korun) v Matovičově loterii!

Hlavní prémii 100 tisíc eur (2 541 500 korun) však člověk nezíská pouze na základě vylosování. Zájemci budou muset v přímém přenosu RTVS do dvaceti sekund od zazvonění zvednout telefon a během hovoru na výzvu moderátora říci heslo vyobrazené během vysílání na obrazovce. Pokud bude číslo nedostupné nebo se televize se soutěžícím z jakéhokoli důvodu nespojí, prémiovou výhru nezíská.

Otevřít v galerii (6)
Očkovací loterie Igora Matoviče je spuštěna.
Očkovací loterie Igora Matoviče je spuštěna.Zdroj: Profimedia

Každou neděli bude probíhat losování pěti lidí, kteří mohou vyhrát speciální prémii v hodnotě 100 tisíc eur (2 541 500 korun). Pokud telefon zvednou a budou znát odpověď na otázku, uvedenou ve vysílání RTVS, získají prémii, v opačném případě vyhrávají jen tisíc eur (25 415 korun). Pokud první člověk z těchto pěti telefon nezvedne, zvyšuje se dalšímu v pořadí výhra na 200 tisíc eur (přes 5 milionů korun). Pokud by tedy nezvedli a na otázku neodpověděli čtyři lidé, poslední v pořadí hraje o 500 tisíc eur (téměř 13 milionů korun).

Každý den navíc proběhne losování pěti lidí, kteří vyhrají 10 tisíc eur (zhruba 254 000 korun) a 20 lidí získá po tisíci eurech (cca 25 500 korun). Jednou týdně pak bude probíhat elektronické slosování, jež vybere 10 tisíc lidí, kteří získají 100 eur (asi 2542 korun). Ministerstvo financí spustilo přihlašování prostřednictvím webové stránky www.bytzdravyjevyhra.sk.

Prodej secesní vily, Praha východ - 609m
Prodej secesní vily, Praha východ - 609m, Okolí Prahy

Očkovací prémie

Otevřít v galerii (6)
Každý, kdo už se dal nebo se teprve dá očkovat, bude moci získat finanční výhru.
Každý, kdo už se dal nebo se teprve dá očkovat, bude moci získat finanční výhru.Zdroj: Profimedia

Princip očkovací prémie je jednoduchý. Zájemce o loterii musí být naočkovaný, následně se zaregistruje a bude zařazen do slosování o finanční výhry. Do loterie o očkovací prémii se do 3. 8. 2021 zaregistrovalo kolem 270 000 zájemců.

Do slosování o očkovací prémii se mohou zapojit všichni očkovaní, bez ohledu na to, kdy a jaká vakcína jim byla aplikována. Od chvíle, kdy se zájemce o získání prémie přihlásí do systému, zůstává v něm automaticky na všechna následující kola slosování. Čím dříve se tedy zájemci nechají naočkovat, tím vyšší budou mít šanci na výhru. Pokud se dají očkovat i druhou dávkou, jejich šance na výhru se zdvojnásobuje.

Zprostředkovatelský bonus

Zprostředkovatelský bonus je finanční odměna pro lidi, kteří motivovali další ve svém okolí, aby se nechali naočkovat. Zprostředkovatel může svou odměnu získat tak, že se očkovaná osoba zaregistruje, získá specifický kód a ten následně předá osobě (zprostředkovateli), která ji k očkování motivovala. Bonus však může zprostředkovatel uplatnit až poté, co osoba, kterou motivoval k očkování, absolvovala obě dávky vakcíny (nebo jednu dávku vakcíny od společnosti Johnson & Johnson), nejpozději však do 31.10.2021.

Výše zprostředkovatelského bonusu pro jednoho zprostředkovatele je od 30 eur (762 korun) do 90 eur (2287 korun). Lidé, kteří absolvovali kompletní očkování ještě před spuštěním systému, tedy v termínu od 1. 7. 2021 do 1. 8. 2021 musí svého zprostředkovatele přihlásit do 7 dnů od spuštění registrace, tedy do 7. 8. 2021.

Očkovaný Matovič si neodpustil sarkastickou poznámku

Otevřít v galerii (6)
Igor Matovič.
Igor Matovič.Zdroj: Profimedia

Šéf resortu financí Igor Matovič byl již naočkován první dávkou vakcíny Sputnik V. Vakcínu dostal 26. 7. 2021.

„Sice po 26-denním čekání na termín, ale včeličku mám už za sebou. Na klinice cizokrajných chorob s ní už naočkovali přes 8000 lidí. A měli minimum vedlejších účinků a žádné závažné,“ 

vyjádřil se Igor Matovič.

Matovič si neodpustil poznámku, když kritizoval lidi, kteří podle něj měli bojovat proti ruské vakcíně Sputnik V.

„Pokud by ubožáci v politice, v ŠÚKLu a médiích Sputnik nedémonizovali, mohli jsme s ním dnes mít naočkovaných půl miliónu obyvatel, jako Maďaři. Pro ně byl ale tupý boj proti Rusku a Matovičovi důležitější než zdraví a životy lidí... a tak na jejich tupost doplácíme všichni,“ 

prohlásil.

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Tímto statusem se dotkl i ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského, se kterým se dostal do sporu ohledně termínu očkování. 21. července totiž Matovič prohlásil, že stále nemá termín očkování, ačkoliv je již tři týdny na pořadníku.

Lengvarský později v deníku Postoj prohlásil, že Matovič měl termín přidělen už ve zmíněnou středu ráno (21. července), tedy v době, kdy tvrdil, že ho ještě nemá. Matovič následně přiznal, že termín v daný den dostal.

Na Slovensku začala třetí vlna epidemie. Většina nakažených nebyla očkována

Otevřít v galerii (6)
Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský a hlavní hygienik Ján Mikas.
Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský a hlavní hygienik Ján Mikas.Zdroj: Profimedia

Na Slovensku začala podle ministerstva zdravotnictví Vladimíra Lengvarského třetí vlna epidemie. Potvrzují to výsledky sekvenování pozitivních vzorků. Třetí vlna je podle resortu epidemií neočkovaného obyvatelstva. Na Slovensku převažují neočkované osoby nad očkovanými. Dle informací ministerstva připadá 76% nových případů za poslední dva týdny na neočkované osoby. Delta varianta se projevuje těžším průběhem onemocnění covid-19, který postihuje i nižší věkové skupiny. Ve srovnání s předchozí alfa variantou se riziko těžkého průběhu spojeného s hospitalizací zvyšuje asi dvakrát.

„Reprodukční číslo na Slovensku je již třetí týden po sobě nad svou kritickou hodnotou jedna. Otevřeně tedy můžeme konstatovat, že na Slovensku už začala třetí epidemická vlna. Tato vlna je charakterizována novou variantou delta, která byla poprvé detekována v Indii a která je infekčnější jako předešlé varianty. Do kontaktu s ní se dostane každý,“ 

uvedl epidemiolog z Institutu zdravotních analýz Martin Pavelka.

Prezidentka podepsala novelu o covid-průkazech

Otevřít v galerii (6)
Potvrzení o očkovaní.
Potvrzení o očkovaní.Zdroj: Profimedia

Úřad veřejného zdravotnictví SR bude moci při tvorbě protiepidemických opatření zohledňovat digitální covid průkazy. Hygienici budou moci při ohrožení veřejného zdraví nařídit dočasné podmínění vstupu do provozů a na hromadné akce potvrzením o očkování proti koronaviru, prodělání onemocnění nebo negativním výsledkem testu. Využívat služeb některých provozovatelů tak budou moci pouze osoby očkované, negativně testované anebo ty, které nemoc prodělaly, které se prokáží předložením covid průkazu. Některé služby budou v případě zhoršení epidemiologické situace opět omezeny.

Protesty proti výhodám očkovaných

Otevřít v galerii (6)
Protesty v Bratislavě - "covid teror"
Protesty v Bratislavě - "covid teror"Zdroj: Profimedia

5. srpna pokračovaly před Prezidentským palácem v Bratislavě protesty několika stovek lidí proti očkovací strategii, testování, pandemickým opatřením, představitelům vlády a prezidentce. Část z protestujících lidí začala blokovat dopravu v jízdním pruhu přiléhajícím k náměstí. Křičeli přitom hesla jako „svobodu“ a „my jsme tady doma“. Protestující při zásahu policie křičeli „gestapo“. Protesty doprovázely i dramatické okamžiky, když dav blokující hlavní dopravní tah museli zpacifikovat těžkooděnci. Při tom došlo ke zranění jednoho ze zasahujících policistů i jedné aktivistky, záchranáři museli ošetřit i bratra Mariana Kotleby.

Stávkový výbor chce protestovat do 15. srpna, pak plánuje protesty prodloužit. Své požadavky předložili prezidentce Zuzaně Čaputové i Národní radě SR. Prezidentka je prý ochotna s nimi jednat.

Co dodat na závěr? Uvidíme, zda díky loterii dosáhne vláda hromadné změny názoru na očkování. Podle některých by účinněji, než finanční motivace pomohla změna komunikace z řad zástupců lidu, především pak kvalitnější vysvětlování a konec politikaření.

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze