Top hledané
Výsledky (0)
Rozhovor s Matyášem Mertou.

„Titul nepředurčí vaši úspěšnost. Ke kvalitě českého školství jsem skeptický,“ říká podnikatel Matyáš Merta

Barbora Štöklová
30. srpna 2023
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty

Matyáš Merta je mladý podnikatel a spolumajitel známého pražského podniku. Fascinuje ho gastronomie a obdivuje architekturu, kterou i sám studoval. Matyáš věří, že sociální sítě jsou důležitým nástrojem úspěšného podnikání, nejdůležitější je ale dělat věci s láskou a odhodláním.

Matyáš Merta
Matyáš Merta
Matyáš Merta
Matyáš Merta

Jak skloubit gastronomii a architekturu, se ptá Matyáš Merta i sám sebe. Oba tyto směry se prý v jeho životě prolínají už od dětství. Jeho otec je historik umění a dlouhodobě vedl vyhlášenou Frágnerovu galerii na Betlémském náměstí. Matyáš na tom samém místě začal s bratrem provozovat bar. A tak začala jeho cesta podnikatele a právě již zmíněné prolnutí umění a dobrého pití a jídla. Před pár dny ale změnili lokalitu. Se svým Pointem se přestěhovali na Náměstí Franze Kafky a svým hostům nabízí prvotřídní italskou kuchyni. Vystavovat umění mají v plánu dál. Nejedná se už o klasické výstavy, ale digitální umění a různé světelné LED projekce.

Bylo to náročné se tak mladý stát podnikatelem? Máš nějaký recept na úspěch?

Nevím, jestli je to těžké. Pro někoho určitě ano, nicméně, já jsem v sobě vždycky měl touhu v tom být nezávislý a mít svobodu rozhodnutí. Podnikání mi tuto možnost dává, mám vše ve vlastních rukou. Důležité je udělat rozhodnutí a být si vědom toho, že člověk se pak může zlobit jen sám na sebe. A recept na úspěch? Všem bych určitě doporučil, ať si své rozhodnutí dobře rozmyslí. Je nutné zhodnotit si všechna rizika, není to o tom, že mám svou vášeň a jdu ji bezhlavě dělat bez předchozího plánu, a uvědomit si velkou zodpovědnost právě podnikání.

Stalo se Ti někdy, že na Tebe protřelí podnikatelé koukali skrz prsty?

S takovým postojem jsem se nesetkal. Přijde mi, že lidé z byznysu na to naopak mají jiný názor a ví, čím si vy jako podnikatel procházíte. Potýkal jsem se s odmítavým postojem z počátku podnikání na straně mé rodiny, kde mají všichni vysokoškolské tituly a měli obavu, abych to někam dotáhl. Vím, že titul vás ale nepředurčí k tomu být úspěšný.

Všichni to hlavně berou jako základ toho být úspěšný. Já mám jiný názor a věřím, že tomu dávám za pravdu. Jsou samozřejmě určité obory bez kterých se nedá bez vystudování tu danou práci vykonávat. Nicméně jsem skeptický ohledně kvality českého školství. Když chce člověk doopravdy něco dělat, tak si informace najde a pak když je člověk schopný tomu dát čas a úsilí, tak je schopný se cokoliv naučit a zdokonalit se v té věci natolik, že je úspěšný a nepotřebuje k tomu titul. 

Dostal ses někdy do slepé uličky nebo bodu, kdy jsi nevěděl co dál?

Nikdy jsem se nedostal do fáze, kdy jsem si říkal, že bych se na to vykašlal. Moje přesvědčení bylo v tomhle ohledu velmi silné. Ale jasně, že se potýkáte s určitými problémy, a to právě vyžaduje řízení rizika, které k podnikání patří.

Myslíš si, že právě vytížení manažeři mají větší tendence inklinovat k drogám? 

Klidně to tak může být - těžké odpovědět je tam spousta proměnných. Čím více se toho může po člověku požadovat, tím je pravděpodobnější, že si svou výkonnost může povzbuzovat právě návykovými látkami. Je to zase o řízení rizika, pokud jsem schopný to zvládnout a mám svou "závislost" pod kontrolou, nebo zda mě časem pohltí.

Je to podle Tebe dobře nebo špatně? 

Je to těžká disciplína. Někdo, kdo ví co to s sebou nese a dokáže si uvědomit všechna rizika, tak to může být i ke prospěchu věci. Nicméně kolik takových lidí je, kteří využívají návykové látky právě ke zvýšení svého výkonu. Já nejsem člověk, který by na tom "ulítával", ale chápu, že někdo to ke svému životu potřebuje. 

Když teď odbočíme, váš podnik byl původně u Betlémské kaple, kde jste měli i krásnou Fragnerovu galerii, teď jste lokalitu změnili, proč?

Ano a důvod je velmi jednoduchý. Skončila nám nájemní smlouva a prostor zakoupilo ČVUT a naše vize nešla dohromady s jejich představou, a tak jsme se rozhodli přestěhovat. Teď máme úžasný prostor na Náměstí Franze Kafky. Podnik jsme rozdělili na dvě části Cafe and Gallery - jako denní provoz se snídaní a dining bar, který je pro odpolední a večerní provoz. Chceme navodit intimní prostředí a soustředit se více na barovou kulturu zároveň v kombinaci se super jídlem. 

Co si u vás zákazníci mohou dát? Jaká je koncepce vašeho menu?

Přes den se hlavně věnujeme italské kuchyni, takže nabízíme domácí pastu a neapolskou pizzu. Držíme se ortodoxních italských receptů a potrpíme si na kvalitní servis. A večer nabízíme progresivní menu s "influecem" italské, ale i české kuchyně. Takže třeba nabízíme smažené vepřové uši nebo pěnu z olomouckých tvarůžků. Za mě gastronomie musí být zábavná, a o to se u nás v podniku snažíme. 

Matyáš nám v druhé části rozhovoru také prozradil, kde se podle něj v Praze dobře najíst a přiblížil nám, co je digitální umění. 

Chceme, aby naše galerie edukovala veřejnost o digitálním umění. Jakým způsobem se moderní technologie prolínají do současného umění. Nechci tím říct, že současné umění zanikne, nicméně digitalizace se prolíná do každodenního života nás všech.

Co tedy znamená digitální forma obrazu NFT?

Jedná se o umění, jehož vlastnictví je zapsáno na "blockchainu". To umožňuje zakoupení díla a uvedení do "digitální účetní knihy", ale ten váš obrázek si může kdokoliv zobrazit. 

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Rychlá zpověď:

Gastronomie nebo architektura?

Gastronomie.

Pasta Oner nebo Maxim Havlíček?

Maxim Havlíček.

Graffiti nebo plátno?

Plátno.

Jak podle tebe dojít k úspěchu?

Dát tomu úplně vše.

Jedno místo, kde se v Praze dobře najíst?

U nás.

Byl jsi někdy u kartářky?

Nebyl.

Věříš na numerologii?

Nevěřím.

Jsou sociální sítě podle tebe základ úspěchu?

Základem nejsou.

Ukrajina nebo Rusko?

Ukrajina.

Burger nebo pizza?

Pizza.

Sparta nebo Slavia?

Slavia.

Nejlepší přísada do drinku?

Láska.

Kokain nebo kafe?

Kafe.

Antidepresiva dobrá nebo špatná volba?

Špatná.

Jedna otázka pro mě?

Chtěla bys tady bydlet?
Chtěla.
Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze