Tradiční Vánoční pudink, který se jí ve Velké Británii, se datuje až do středověké Anglie. Vánoční pudink, jak je dnes známo, vzal svou podobu ve viktoriánském věku. Vyrábí se z vajec, oříšků, rozinek, rumu, citronů, švestek, strouhanky, melasy a několika druhů koření na ochucení, připravuje se čtyři až pět týdnů před Vánocemi.
Pokud si chcete zpestřit naše české Vánoce, Bibingka je tou správnou luxusní volbou. Jde v podstatě o rýžový dort, který se tradičně podává na Vánoce na Filipínách jak na snídani, tak i jako dezert. Chutná mírně sladce a je nejlépe konzumovat ho horký. Vyroben je převážně z rýžové mouky a kokosového mléka. Na Filipínách je obvyklé vidět tuto sladkost prodávanou mimo kostely ve dnech před Vánocemi.
V Německu nejsou žádné Vánoce bez toho, aniž byste měli štolu, ale my vám přinášíme ještě něco lepšího. Lebkuchen se stalo symbolem vánočních svátků. Mezi běžné přísady patří med, koření a ořechy a chuť může být od sladké po pikantní. Dal by se přirovnat k perníku. Říká se, že tato německá vánoční specialita byla původně vynalezena mnichy ve 13. století.
Během Vánoc v Maďarsku je nemožné neujídat neuvěřitelně dobré Szaloncukory. Tyto čokoládou pokryté bonbónové sladkosti jsou silně návykové. Tradičně jsou zářivě zabalené bonbóny zavěšeny jako luxusní dekorace na vánočním stromku. Tento milý zvyk pochází z 19. století a je obecně uznávané pravidlo, že děti mohou uždibovat bonbóny během Vánoc. Dodávají se v různých příchutích, jako je vanilka, jahoda, lískové ořechy a kokosové ořechy, každý si vybere.
Vaniljekranse se dají přeložit jako "vanilkové věnce". Toto lahodné malé pečivo je běžné v Dánsku, ale možná budete překvapení, že ho znají a jedí i v Dominikánské republice. S jednoduchou vanilkovou chutí a mírně ostrým aroma tyto sladkůstky vykouzlí úsměv.
Bûche De Noël je velmi populární vánoční dezert ve Francii, Québecu a dalších bývalých francouzských koloniích. Samotný dort pochází z 19. století, ale až do první poloviny 20. století nebyl vůbec populární. Vzhledem ho můžeme přirovnat k roládě.
Buccellato je sicilský koláč ve tvaru kruhu je naplněný až k prasknutí sušenými fíky, rozinkami, kandovaným ovocem, ořechy a čokoládou a zdobený kandovanými třešněmi a pistáciemi. Sbíhají se vám sliny?
Vánoční chléb se konzumuje a je tradičně známým receptem z Rakouska z Jižního Tyrolska a jižního Německa. Upečený je se spoustou ořechů a sušeného ovoce.
Zajímavě vyhlížející vánoční cukrovinka zelené barvy je na první pohled malinko zvláštní, ale může chutnat dobře. Jedná se o lehký, vzdušný a sladký dortík.
Je velice těžké zmínit pouze jedno nejlepší české cukroví, když jich máme tolik výborných (pracny, vanilkové rohlíčky, vosí úly)! Za mě to jsou ale linecké. Bez toho si nedovedu představit Vánoce.
Které vítězí u vás?