Top hledané
Výsledky (0)
Prague Mussel Week hostí desítky restaurací

Dnes začíná týden mušlí! Víme, kolik zaplatíte, i jak sehnat voucher se slevou 50 procent

Karolína Lišková
23. září 2019
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty
Týden mušlí se blíží.

Napadlo vás někdy, že i když v Praze nemáme moře, budeme se tu oblizovat až za ušima díky přejedení mořskými plody? Sen se stává realitou. Už ode dneška budou desítky restaurací podávat super čerstvé luxusní, a hlavně čerstvé slávky z Holandska. Prague Mussel Week má za cíl lidem ukázat, že mušle se dají jíst i tam, kde obří slaná plocha chybí.

Mušlový týden začíná od pondělí 23.9.
Slávky a bílé víno k sobě patří.
V Holandsku se čeští zástupci učili správně zpracovávat mušle.

Podle organizátorů projektu je důležité, aby lidé během toho jednoho týdne pochopili, že není třeba se bát si slávky dopřávat. Mohou totiž chutnat stejně dobře jako u moře, kde si je dáváme s chutí.

Do metropole dorazí 16 tun těch nejkvalitnějších slávek, kterým cesta od moře trvá pouhých 18 hodin. Pak už stačí jen pár minut a máte je na talíři.

Prodej pozemku 1200 m2, Praha
Prodej pozemku 1200 m2, Praha, Praha 5

Benefity

Mušle jsou nejen chutné, ale také plné proteinů, takže by měli zbystřit dietáři. Otázka je samozřejmě, na čem jsou pak mušle dělané, většinou to bývá kvalitní bílé víno... a s čím se konzumují. Prý je k tomu totiž nejlepší obyčejná opečená bagetka, kterou si pak namáčíte do té omáčky, ve které mušle plavou...

Každopádně každý kuchař vám řekne, že se slávky řadí mezi lehké dietní a zdravé jídlo bez ohledu na víno a bagety.

„Povědomí o benefitech tohoto pokrmu už lidé mají, takže jeho spotřeba dost vzrostla. V roce 1993 byla konzumace měřená na 0,8 kilogramu na osobu v průměru za rok, dnes je to průměrně 8 kilo. A to Island má průměr na 20 kilech,“

Otevřít v galerii (3)
Potvory z moře vytažené...
Potvory z moře vytažené...Zdroj: archiv Prague Mussel Week

tvrdí jeden ze zakladatelů festivalu a zároveň ředitel marketingu Hopi Holding Jan Škoda.

Otrávení

Někteří lidé se mušlí bojí, protože mají s mořskými plody obecně špatné zkušenosti, a to kvůli přemrštěné tělesné reakci. Jenže ve většině případů nejste alergičtí, nýbrž jste se otrávili. Stačí totiž jedna jediná otevřená škeble a já s vámi amen. Do osmi hodin objímáte kbelík a sedíte na míse.

„Před vařením musí být všechny zavřené, je potřeba to opravdu zkontrolovat. Pokud je otevřená, tak je mrtvá a při vaření vypouští takový svůj jakoby jed a ten pak otráví celé jídlo a vy pak trpíte,“ vysvětlil Škoda.

Otevřít v galerii (3)
Před vařením musíme mušle zkontrolovat, musí být zavřené.
Před vařením musíme mušle zkontrolovat, musí být zavřené. Zdroj: archiv Prague Mussel Week

Cena

Hodně lidí si také myslí, že jsou mušle něčím luxusním, co si nemůže každý dovolit. Pravda je ale taková, že hovězí steak je dražší. Porce o 400 g by měla stát okolo 300 korun. Během festivalu jsou podniky nabízející mušle rozděleny do tří kategorií podle cenové dostupnosti a kvality - luxury, bistro a value for money. V rámci festivalu je také možné vygenerovat si voucher, díky kterému získáte ve vybrané restauraci slevu 50 procent.

Otevřít v galerii (3)
Mušle se dají jíst na tisíc způsobů.
Mušle se dají jíst na tisíc způsobů. Zdroj: archiv Prague Mussel Week

Festival trvá od pondělí 23. září do neděle 29. září.

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze
Prague Mussel Week
HOPI CEE FISH HUB s.r.o. Pražská 673 Miřetice u Klášterce nad Ohří 431 51 Klášterec nad Ohří
+420 723 680 659