Zajímáte se o zdravé stravování a máte v plánu omezit pšeničnou mouku? Bezlepkovou dietu drží i lidé, kteří zdravotně nestrádají. Dělají dobře, nebo se jedná jen o zbytečně vyhozené peníze?
Lepek je směs bílkovin, které mohou při průniku do střev aktivovat proces vedoucí k pronikání nestrávených bloků bílkovin do krve, načež začne imunitní systém produkovat látky proti vlastním buňkám. Může to vyvolat zánět sliznice a rozvoj malabsorbce. Při chronickém průběhu může vést k celiakii a také k nádorům střeva. Příznaky celiakie: únava, bolesti břicha, průjmy nebo naopak zácpy, nadýmání, úbytek váhy.
Celiakie je geneticky vázané onemocnění s různým zastoupením dle lokalit. Celiak může sníst maximálně 20 mg lepku na kilogram, to znamená, že může stopy lepku. Alergik nesmí ani to. O tom, že potraviny obsahující lepek mohou mnoha lidem působit potíže, se ví.
Díky „trendařům“, kteří nejedí pšenici, přestože mohou, je trh s bezlepkovými potravinami mnohem větší než býval, za což jsou jim celiaci nesmírně vděčni. A ti, kteří chtějí žít dobrovolně bezlepkově mají v dnešní době opravdu velký prostor k praktikování svého nového životního stylu. Bezlepková dieta se skloňuje napříč celým západním světem. Přinášíme zajímavé informace, které byste měli vědět, než se do ní pustíte také.
1. Někteří lidé po odstavení lepku „rozkvetou“, neboť ho neumí trávit podobně jako jiní lidé mléko. Cítí se potom lépe.
Bezlepková dieta nebo snížení potravin s obsahem lepku je zdravé. Stalo se to trendem několika posledních let. Mnoho lidí trpí citlivostí na lepek, což znamená, že trávicí systém reaguje na lepek a jako důsledek imunitní systém produkuje zánětlivé protilátky. Není to typická alergická reakce, neboť se může projevit za 48 hodin a déle.
2. Vyřazení mouky z jídelníčku je zdravé, neboť tak lidé logicky konzumují více ovoce a zeleniny.
Doporučuje se zahrnovat do jídelníčku především kvalitní bílkoviny (maso, ryby, luštěniny), zdravé tuky (avokádo, ořechy, losos, kokosový olej) a zeleninu a ovoce namísto těstovin, knedlíků a pečiva.
3. Obecně přirozené bezlepkové potraviny jsou zdravější než ty s lepkem.
Existuje řada bezlepkových produktů, ale jde stále o zpracované jídlo s náhražkami (škrob, rýže, krupice). Raději volte zdroje, které přirozeně lepek neobsahují – tmavá rýže, batáty, červená řepa, quinoa, jáhly atd.
4. Nahrazení mouky za bezlepkovou zdravé není!
Rychleji se vstřebává, vede k prudšímu nárůstu glykémie a k většímu přibírání tuků. Bezlepkový koláček rozhodně není zdravější. Zdravější je celozrnné pečivo!
5. Dlouhodobé stravování bezlepkově nemá žádný dopad na zdraví, pokud se nekonzumuje přílišné množství bezlepkového pečiva.
Prodej bytu 4+1, Praha 1 - 135, Praha 1
Zobrazit nemovitost
6. Po bezlepkové dietě zhubnout můžete i nemusíte.
Hledáte-li redukční dietu, bezlepková není ideální! Zhubnout se dá, jelikož přirozeně omezíte příjem sacharidů – těstoviny, chleba, rohlíky, cukrovinky, zákusky. To pomáhá vyrovnat cukr v těle, snižuje se produkce inzulínu a ukládání tuků. Na druhou stranu ale bezlepková strava nerovná se vždy lehká a dietní. Pokud budete konzumovat uzeniny s bezlepkovým pečivem, nezhubnete.
7. Výhoda bezlepkové diety je ta, že se najíte všude.
V téměř každé restauraci najdete jídlo, které je přirozeně bezlepkové - brambory, rýže, maso, zelenina, jogurty, sýry. Není nutné konzumovat zpracované jídlo s náhražkami nebo připlácet za speciální gluten-free menu.
8. Bezlepková strava trendem je i není.
Pro někoho je to opravdu důležitý přístup a změna stravování.
9. Testování je poměrně snadné.
Máte-li dlouhodobé potíže s trávením (zácpy, průjmy, nadýmání, bolest břicha) doporučuje se omezit příjem lepku a sledovat své tělo. Z jistotou se intolerance na lepek prokáže odbornými testy.
Testování na celiakii je dnes poměrně snadné. Odebere se krev na protilátky proti tkáňové transglutamináze a pokud je výsledek pozitivní, dalším krokem je endoskopické vyšetření žaludku a dvanáctníku s odběrem biopsie. Biopsie pak celiakii definitivně potvrdí. Důležité je lepek před vyšetřením nevynechávat. Při prokázané celiakii je pak třeba se s lepkem navždy rozloučit.
10. Nejhorší pro celiaka je to, že si své oblíbené jídlo nedá už NIKDY!
„Ten pocit, že si spoustu oblíbených jídel už nikdy nedáte: pizzu v Neapoli, těstoviny, čerstvé křupavé rohlíky,... Ten pocit, že vůbec najednou nevíte, jak v tom chodit. Nutnost číst každé složení, hodiny strávené při nákupu. Strach jít do restaurace (ne všude vědí, co je to lepek). Obavy. Jenže pak si najednou zvyknete, zjistíte, že to není tak strašné a vlastně po roce už ani nepotřebujete číst, protože víte. No a když se někdy spletete, tak se nic dramatického neděje. Bylo mi maximálně pár dní těžko, pak zase ok.
Asi nejhorší je to stálé odmítání chlebíčků na oslavách a piv atd. (i když tedy, já si občas Plzeň dám, má 15 mg lepku na kilo, technicky bez lepku). Musíte to všem vysvětlovat a poslouchat komentáře typu “jeden rohlík tě nezabije”... Jinak s potravou už potíže nemám, neřeším to. Chuť lepkového pečiva zapomenete. A začnete si užívat ty výrazy, když někdo ochutná bezlepkové pečivo a nechce vám říct, že je to „hnusný“. No, hnusný to je, ale chleba racionální dietu nedělá.“ MUDr. Martin Beránek, karlovarská nemocnice, celiak.
Hledáte-li specialistu, který by vám poradil a pomohl se zdravým životním stylem, hledat můžete v přehledném online systému a moderní aplikaci BeetFiT. Najdete si konzultanta v místě, kde bydlíte, zjistíte o něm potřebné informace a snáze si vyberete takového, který vám bude vyhovovat.
Děkuji MUDr. Martinu Beránkovi a výživové poradkyni Evě Westerhuis Hausler, která provozuje poradenskou stránku Nueva Nutrition, za jejich informace týkající se bezlepkové diety.
Soubory cookie jsou malé textové soubory umístěné na Vašem prohlížeči. Tento web používá soubory cookie k zapamatování Vašich předvoleb a nastavení, přihlašování, zobrazení přizpůsobených reklam a k anonymní analýze návštěvnosti webu.
V případě, že chete Váš souhlas specifikovat, využijte následující formulář sloužící ke konfiguraci předvolb Vašeho souhlasu. Váš souhlas máte možnost zadat dle Vaších preferencí pole jednotlivých oblastí:
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Jsou odpovědné zobrazování seznamu oblíbených nemovitostí, působení filtrů, nákupní proces a ukládání nastavení soukromí. Nepožadujeme Váš souhlas s využitím technických cookies na našem webu. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány.
Funkce a preference
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat Vaše nastavení a preference.
Pokročilé analytické funkce
Pokročilé analytické funkce pracují s anonymními daty o Vaši návtěvě. Nástroje třetích stran (např. Google Analytics) nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek a lépe porozumět, jak Vám stránky přizpůsobit.
Personalizované nabídky
Díky těmto cookies Vám máme možnost zobrazit personalizované nabídky, vybraný obsah a reklamy na webových stránkách třetích stran a na sociálních médiích.