Propagaci českých restaurací v gastronomickém průvodci Michelin se vláda rozhodla podpořit zaplacením několikamilionového poplatku. Zatímco opozice je jasně proti, samotní kuchaři by věc velmi uvítali a považují ji za oprávněnou podporu české kultury. Roman Staša, vítěz populární soutěže MasterChef Česko, vysvětlil v čem celá problematika spočívá a proč vzbudila tak velkou mediální diskuzi. Ale nejen on, i ostatní mají na věc svůj názor.
Vláda se rozhodla zaplatit poplatek za zapsání Česka do průvodce po tzv. michelinských restauracích. Ačkoliv výsledná suma není známa, mohla by dosahovat až na 54 miliónů korun. O co se vlastně jedná?
V roce 1900 Éduard a André Michelinovi vydali prvního průvodce po restauracích, který byl určen pro řidiče používající pneumatiky z jejich firmy, tedy ano, pokud to někdo neví pneumatiky a restaurace mají mnoho společného.
Luxusní loft na prodej 3+kk, Praha Modřany, Praha 4
Zobrazit nemovitost
Zařazení do průvodce se stalo v průběhu let nejprestižnějším oceněním pro restaurace na světě. Svá doporučení vydávají inspektoři při utajovaných návštěvách vytipovaných restaurací. Pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons s šéfkuchařem Andreou Accordim Michelinskou hvězdu získala před patnácti lety jako první podnik ze všech post-komunistických zemí. Michelinští inspektoři si totiž po pádu Železné opony udržovali předsudky proti gastronomii ve východoevropských zemích a na první hvězdu si v kuchaři museli v našem prostoru chvíli počkat.
Absurdistán nebo podpora kultury a historie?
Jelikož se vláda pokouší přijít na to, kde uspořit, aby alespoň částečně zredukovala rekordní schodky státního rozpočtu, poplatek v desítkách miliónu pro zahraniční firmu orientovanou na luxusní gastronomii sklidil vlnu kritiky. Do jejího čela se pochopitelně postavila parlamentní pozice.
Žijeme v Absurdistánu. Ve chvíli kdy Zbyněk Stanjura (ODS) chabě obhajuje historické zvyšování daní a Marian Jurečka (KDU-ČSL) bere důchodcům peníze, protože se přece musí šetřit, tak vláda rozhodne, že podpoří luxusní restaurace a pošle 54 miliónů do michelinského průvodce,
okomentovala na sociálních sítích vládní záměr poslankyně Klára Dostálová (ANO), která v předchozí vládě Andreje Babiše (ANO) zastávala post ministryně pro místní rozvoj, právě tento resort je za uvedenou problematiku zodpovědný.
Naopak z druhé strany má záměr velmi silnou podporu od kuchařů a provozovatelů restauračních zařízení. V čele s kuchařskými osobnostmi dokonce sepsali petici, aby stát za umístění do průvodce zaplatil.
Celá tato záležitost je bez diskuze. Nesouhlasím s těmi, co říkají, že by byl Michelin Guide v Česku k ničemu. Lidé by si měli uvědomit, že gastronomie je plnohodnotný obor, který vznikl a stojí na soukromých penězích. Snad jsme tu za těch třicet let udělali dost na to, aby stát skrze gastro podpořil celou ekonomiku. Jsme součástí místní kultury a historie, a když se můžou dávat peníze na opravy kostelů nebo na filmové festivaly, měly by jít i na tohoto průvodce. Přínos gastronomie do státního rozpočtu je každý den obrovský,
vysvětlil podporu petice na stránkách visitchief.cz známý kuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich s tím, že nerozumí tomu, proč by se tím měl zabývat ministr pro místní rozvoj (Ivan Bartoš - Piráti).
Stát zaplatí anebo ne, třetí cesta neexistuje
Význam státu v celém problému vysvětlil Roman Staša, vítěz populární televizní soutěže v přípravě luxusních pokrmu MasterChef Česko. Uvedená soutěž je inspirovaná "michelinskými standardy" pro restaurace, což dokládá účast Radka Kašpárka v porotě soutěže, jehož restaurace Field prestižní hvězdu od společnosti opakovaně získala.
Řeknu to úplně jednoduše. Stát si musí vybrat, buď zaplatí anebo ne. Jde o to, že spousta lidí to možná neví, ale není jiná možnost. Restaurace si to nemůžou zaplatit samy, protože pak by to vypadalo: tady jsem přispěl pěti milióny a za rok mám Michelina, tak to samozřejmě bude hodně probíraná věc,
Celá věc tak má výrazné politické pozadí, protože politici musí rozhodnout, jestli z veřejných peněz tato podpora půjde právě do gastronomického sektoru. Jelikož současná opozice poplatek během svého nedávného vládního angažmá nikdy nezaplatila, je pochopitelné, že je proti i teď. Restauratéři stojící za petici zase pochopitelně obhajují význam své práce.
Já nejsem politik, kdybych byl, tak na to velmi rád odpovím. Podstatné je: stát si musí vybrat, jestli to udělat chce nebo nechce, jinak to udělat nejde,
potvrdil Roman Staša, že se jednoduše jedná o politické rozhodnutí, které on sám hodnotit nehodlá.
Zdroje: visitchef.com, seznamzpravy.cz, twitter.com, unileverfoodsolutions.cz, vlastní dotazování
Soubory cookie jsou malé textové soubory umístěné na Vašem prohlížeči. Tento web používá soubory cookie k zapamatování Vašich předvoleb a nastavení, přihlašování, zobrazení přizpůsobených reklam a k anonymní analýze návštěvnosti webu.
V případě, že chete Váš souhlas specifikovat, využijte následující formulář sloužící ke konfiguraci předvolb Vašeho souhlasu. Váš souhlas máte možnost zadat dle Vaších preferencí pole jednotlivých oblastí:
Technické cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Jsou odpovědné zobrazování seznamu oblíbených nemovitostí, působení filtrů, nákupní proces a ukládání nastavení soukromí. Nepožadujeme Váš souhlas s využitím technických cookies na našem webu. Z tohoto důvodu technické cookies nemohou být individuálně deaktivovány nebo aktivovány.
Funkce a preference
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat Vaše nastavení a preference.
Pokročilé analytické funkce
Pokročilé analytické funkce pracují s anonymními daty o Vaši návtěvě. Nástroje třetích stran (např. Google Analytics) nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek a lépe porozumět, jak Vám stránky přizpůsobit.
Personalizované nabídky
Díky těmto cookies Vám máme možnost zobrazit personalizované nabídky, vybraný obsah a reklamy na webových stránkách třetích stran a na sociálních médiích.