Top hledané
Výsledky (0)
Tyhle zprávy nám rozproudily krev v žilách!

Ranní ptáče: Konec hlavní hygieničky. Napětí v Bolívii. Westwood v čele The Players Championship

Sabina Štaubertová
14. března 2021
+ Přidat na Seznam.cz
3 minuty
Lee Westwood

Krásné nedělní ráno! Kdo ve funkci nahradí hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou? Politická situace v Bolívii vře. Které státy vidí v očkování budoucnost pro cestovatele? Pozdvižení na předávání francouzských cen César Awards, jak se herci staví k vládním zákazům? Novinky z domova i ze světa přináší dnešní Ranní ptáče.

Hygienička Jarmila Rážová dnes končí

Otevřít v galerii (5)
Hlavní hygienička Jarmila Rážová
Hlavní hygienička Jarmila RážováZdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia.cz

Hlavní hygienička České republiky Jarmila Řádová dnešním dnem končí ve funkci. Její působení nemělo dlouhé trvání, funkci zastávala od června 2020. Jarmila Rážová nejprve působila jako ředitelka středočeské hygienické stanice, po odvolání její předchůdkyně Evy Gottvaldové, však byla jmenována hlavní hygieničkou. Podle rozhodnutí ministra zdravotnictví, Jana Blatného bude dočasně nahrazena Pavlou Svrčinovou. Není zřejmé, kdo do budoucna bude v čele hygienické stanice. Jan Blatný důvod odvolání Rážové odmítl komentovat. 

Luxusní mezonet na pronájem - Praha 3 - 190
Luxusní mezonet na pronájem - Praha 3 - 190, Praha 3

Politické napětí v Bolívii se stupňuje 

Otevřít v galerii (5)
Vlajka Bolívie
Vlajka BolívieZdroj: Pixabay.com/jorono

Bolivijská prozatímní prezidentka Jeanine Áñez Chávez a další členové vlády byli zatčeni. Jeanine Áñezová uvedla, že na ni a několik dalších spojenců byl vydán zatykač a čelí obvinění z terorismu a pobuřování v souvislosti se svržením jejího předchůdce, bývalého prezidenta Juana Eva Moralese z roku 2019.

“Odsuzuji Bolívii a svět za zneužívání a politické pronásledování. Vláda mě nařídila zatknout. Obviňuje mě z účasti na puči, který se nikdy nestal. Modlím se za Bolívii a všechen její lid,”

napsala Jeanine Áñezová na svém twitterovém účtu. Bolívie se utápí v politických zmatcích od konce roku 2019. Vinou politické nestability žije většina obyvatel ve značné chudobě. 

Očkování jako cesta k otevření hranic

Otevřít v galerii (5)
Singapur
SingapurZdroj: Pixabay.com/sasint

Singapurský premiér Lee Hsien Loong doufá, že Singapur začne znovu otevírat své hranice do konce roku, protože věří v proočkovanost lidí po celém světě proti infekci COVID-19. Tak jako mnoho jiných států i Singapur do značné míry omezil cestování, výjimka se vztahuje na obchodní cesty. 

“Doufám, že pokud v mnoha zemích bude možné očkovat velkou část jejich populace do konce tohoto roku, budeme mít důvěru a vytvoříme systémy pro otevření našich hranic, abychom mohli znovu bezpečně cestovat,”

uvedl Lee Hsien Loong. Singapur dostal situaci s pandemií pod kontrolu a zavedl očkovací program. Řada dalších zemí, mezi které patří Izrael nebo Čína vidí v očkování budoucnost. Některé státy již zavedly vlastní formy certifikace, které v budoucnosti budou určeny k mezinárodnímu cestování. 

Francouzští umělci bojují za podporu kultury

Otevřít v galerii (5)
Corinne Masiero na César Awards
Corinne Masiero na César AwardsZdroj: Profimedia.cz

Nevšední podívanou zažili francouzští diváci při předávání prestižních cen César Awards. Padesáti sedmiletá herečka Corinne Masiero přišla na pódium předávat cenu za nejlepší kostým, oděná jen do falešné oslí kůže, kterou před zraky všech svlékla. Na nahém těle měla slogany “žádná kultura, žádná budoucnost” a “dejte nám naše umění zpět, Jeane”, která byla adresována francouzskému premiérovi Jeanu Castexovi. Vyjadřovala tím svou nespokojenost s nařízením, které zasahují proti kultuře. Další umělci se k situaci vyjádřili.

“Bez politické vůle nebudeme schopni zachovat náš systém, který je tak ctnostný. Moje děti, kterým je šest a osm let, skvělý věk. Mohou jít do Zary, ale ne do kina. To je nepochopitelné,”

Řekl producent a režisér Stéphane Demoustier. Vláda uznala, že kulturní průmysl je jedním z odvětví, které bylo nejvíce zasaženo krizí COVID-19. 

The Players Championship jde do finále

Otevřít v galerii (5)
Britský profesionální golfista Lee Westwood
Britský profesionální golfista Lee WestwoodZdroj: Profimedia.cz

Jeden z nejvyhledávanějších turnajů americké golfové PGA TOUR, The Players Championship se blíží do finále. Ve vedení se zatím drží čtyřiceti sedmiletý Angličan Lee Westwood. Do posledního kola půjde s Američanem Bryson DeChambeau, nad kterým má náskok dvě rány. Dvojice proti sobě bude bojovat na PGA TOUR již druhý týden po sobě. 

“Je to jako odveta. Bude to zábava, rád si zahraji s Brysonem, je to závan čerstvého vzduchu,”

poznamenal před nedělním kolem Lee Westwood. Vítěz si odnese 15 000 000 USD, což je v přepočtu 328 680 000 Kč. 

Víc už toho pro vás dnes nemáme. Ještě před tím, než si začnete užívat dnešní den si připomene slova anglického básníka Williama Shakespeara, který řekl:

“Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci.”

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze