Top hledané
Výsledky (0)

5 faktů, které změní váš pohled na mouku!

Eva Ledecká
27. srpna 2018
+ Přidat na Seznam.cz
2 minuty

Nadýchané koblížky, luxusně křupavé čerstvé rohlíky, neodolatelná italská pizza a bez výjimky všemi zbožňované špagety! Co mají tato jídla společného? Kromě toho, že nám strašně chutnají, je to pšeničná mouka: chuťovými buňkami milovaná, střevní mikroflórou zatracovaná! Přinášíme několik faktů, které o mouce možná nevíte.

1. Mouka funguje jako kvalitní lepidlo.

Mouka obsahuje lepek. Lepek je bílkovina, která se nachází především v obilovinách. Funguje jako lepidlo, dodává jídlu pružnost. Pro některé lidi může být pšeničná mouka a výrobky z ní těžce stravitelné díky nedostačujícímu množství trávicích enzymů. Problém s lepkem dnešní doby je ten, že díky pesticidům, hebricidům a dalším hnojivům je více odolný a je těžké ho trávit. Proto ten, kdo říká, že mouku jedli lidé od nepaměti a nic jim nebylo, má pravdu tak napůl. Mouku lidé sice jedli, ale ne v podobě, která je nám servírovaná v dnešní době. Vyprávějte to ale Francouzům...

2. Celozrnná mouka je zdravější, ale na tělo má stejný efekt jako mouka bílá.

Celozrnná mouka je zdravější, protože obsahuje více vlákniny a živin. Bílá je více zpracovaná. Ve finále ale mají obě stejný efekt na tělo – rozloží se podstatně rychle na jednoduché molekuly cukru. Celozrnné pečivo může být na druhou stranu mnohdy těžší na trávení.

3. Celozrnné pečivo v obchodech je mnohdy vyrobeno z bílé mouky.

Bílá mouka je levnější než celozrnná. V obchodech proto často využívají jednoduchý trik: do bílé mouky zamíchají pár otrub a upečou „jakoby celozrnné pečivo“ z mouky bílé. Aby dostalo ještě větší „celozrnný nádech“, obarví ho karamelem na nějaký pěkný odstín hnědé barvy. Vy si tak myslíte, jak zdravě jíte, ale opak je pravdou!

Prodej nebytového prostoru, Praha Vršovice –
Prodej nebytového prostoru, Praha Vršovice –, Praha 10

4. Celoživotní bezlepková strava nemá žádné negativní účinky na zdraví.

Mnohdy se lidé domnívají, že pokud některou tradiční součást jídelníčku odstraní, zbaví se jednoho problému, ale někde vznikne nový. S pšeničnou moukou to tak rozhodně není. Pšenici ani lepek k životu nepotřebujete a pokud konzumujete jiné bílkoviny, celoživotní nepřítomnost lepku bude mít na tělo jen pozitivní účinky.

5. Ajurvéda: Mouka ze supermarketů je stará!

Podle ajurvédy je problém s bílou moukou v dnešní době především vázán na příliš dlouhou dobu skladování. Aby tělu něco dala a nefungovala jen jako lepivá hmota, měla by se spotřebovat do 15 dnů od semletí. Mouka koupená v obchodě je rozhodně starší. Ajurvéda se bílé mouce vyhýbá úplně a při přípravě pokrmů se používá hrubá celozrnná mouka. Jemně semletá bílá mouka totiž neobsahuje slupku pšeničného zrna, lepí se na stěny žaludku a střev, kde způsobuje problémy. Aby byla mouka lépe stravitelná a výsledný produkt lehký, mělo by se těsto nechat dvě hodiny před jeho tepelným zpracováním uležet. Žaludek a střeva budou tak méně zatížené.

Zdroj: MUDr. Martin Beránek, výživová poradkyně Eva Westerhuis Hausler, kniha Ajurvéda, Léčivá kuchyně, autor Harish Johari

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze
Gluten free week: Týden bez lepku na vlastní kůži!
Zobrazit článek
10 věcí, které byste měli vědet o bezlepkové dietě
Zobrazit článek