Top hledané
Výsledky (0)
Úroky z hypoték začínají růst, s koupí bytu si pospěšte, radí odborníci

NATVRDO: Vyplatí se vůbec ještě pořizovat si vlastní byt?

Radek Polák
25. května 2021
+ Přidat na Seznam.cz
4 minuty
Realitní makléřka před domem

Inflace se blíží třem procentům, úroky na vkladech nule a akciové trhy jsou jen obtížně předvídatelné. Jedním z nejvíce doporučovaných receptů pro investici pak zůstává nákup bytu. Ať již pro vlastní užívání, nebo na pronájem. Navzdory tomu, že i zde začíná přituhovat. A právě to řeší dnešní NATVRDO.

Lidé již pochopili, že investice do nemovitostí přináší vedle investic do zlata velice malé riziko znehodnocení. Loni banky na hypotékách poskytly rekordní objem peněz - přes 250 miliard! Úrokové sazby totiž klesly na historicky nejnižší hodnoty, když se dostaly pod dvě procenta. Vzhledem k vyšší inflaci tak klienti vrací bankám peněz méně, než si půjčují. Na hypotéku tak dosahují i ti s nižším příjmem.

Zpřísnění poskytování hypoték

Banky však na miskách vah podrobněji zvažují, komu vůbec úvěr na byt poskytnou. Ano, hlavním důvodem je covid. Pracujete li v některém z oborů, který byl pandemií postižený, vaše šance klesá. Týká se to zejména cestovního ruchu a gastronomie, někdy ale i leteckého či automobilového průmyslu. Omezenější přístup platí i pro cizince a klienty s příjmem ze zahraničí.

Otevřít v galerii (3)
Mladí lidé se radují z úspěšného obchodu a nového domova
Mladí lidé se radují z úspěšného obchodu a nového domovaZdroj: Freepik

A zatoužíte li po luxusnějším bytu, ani tehdy vám pár drobných na účtu rozhodně nevystačí. Podíl vlastních zdrojů chtějí od letoška finanční ústavy často vyšší, než tomu bylo ještě před pár měsíci. Některé banky upozorňují, že budou přistupovat opatrněji i ke stanovení odhadních cen nemovitostí, které u nich budou v zástavě. Bude li jejich hodnota nižší, budete platit za vysněný byt z vlastního více.

Luxusní vila 5+kk na pronájem, Praha západ
Luxusní vila 5+kk na pronájem, Praha západ, Okolí Prahy

Současný stav však vašemu rozhodnutí stále dost nahrává. Úroky jsou pořád velmi nízko a řada prodejců nabízí u rychlého jednání slevu. Rozhodně se vyplatí s nákupem nečekat.

O tom, že na trhu přituhuje bez ohledu na to, jaký je váš osobní profil, se veřejnost poprvé dozvěděla na začátku roku.

„Rozhodli jsme se reagovat na rostoucí cenu zdrojů, která stoupá již několik měsíců. Sazby jsme dlouho drželi na dně a teď přistupujeme k velmi mírnému zdražení,“

avizovala již v únorů ústy své mluvčí Andrey Vokálové skupina ČSOB. Z mírného zhoršování podmínek se ale během května vyklubalo zdražování větší.

Otevřít v galerii (3)
Mladý pár počítá úspory a zvažuje koupi nemovitosti na hypotéku
Mladý pár počítá úspory a zvažuje koupi nemovitosti na hypotékuZdroj: Freepik

V případě mBank dokonce až o 0,6 procentního bodu. Očekává se, že k utažení šroubů, tedy zvýšení úrokových sazeb, ve druhé polovině roku přistoupí navíc i Česká národní banka. Čím později se tedy na prodejce bytů obrátíte, tím horší budete mít v dalších měsících nejspíše podmínky. 

Vše si dobře spočítejte

Navzdory současnému vývoji se však stále vyplatí, abyste si nemovitost pořídili. Ale pozor, v džungli čísel a dalších podmínek se musíte dobře zorientovat. Jinak si někdy pohoršíte.

„Rozdíly mezi jednotlivými bankami se zvýraznily. Způsob počítání příjmu a požadavky na jeho charakter hrají v letošním roce ještě větší roli,“

říká třeba Pavel Bultas z makléřské společnosti Hypoasistent.

Pokud stále nejste přesvědčeni, že je investice do nemovitosti výhodná, vyplatí se vzít si papír a tužku a vše si v klidu propočítat. Budete li si pořizovat za sedm milionů byt „na dobré adrese“, tak se jeho hodnota každoročně zvýší o 4 až 5 procent. V případě, že vám bude nemovitost patřit ještě za 30 let, přiblíží se jeho tržní hodnota částce až okolo 15 milionů korun. Během uvedené doby musíte ale do bytu také investovat: jednak do splátek hypotéky a pak samozřejmě do jeho oprav, údržby, pojištění a plateb daní z nemovitosti i její správy.

Otevřít v galerii (3)
Mladý pár s tabletem odpočívá po stěhování do nového domova
Mladý pár s tabletem odpočívá po stěhování do nového domova Zdroj: Freepik

Vedle toho, že budete byt užíváte vy sami nebo vaše děti, nabízí se jeho pronájem. Aktuálně u nás volí tuto cestu 30 až 50 procent majitelů nových rezidenčních nemovitostí. Výpočet návratnosti takové investice je pak ale mnohem složitější.

Byt za sedm milionů pronajmete měsíčně za 20 tisíc korun. S držením nemovitosti souvisí ale také několik úskalí. Musíte ji udržovat v dobrém stavu, aby se vám nájemci neodstěhovali. Budete muset téměř každoročně kupovat některé nové zařízení – jednou to bude rozbitá skříň, jindy pračka nebo umyvadlo. K tomu připočtěte náklady s inzerováním nabídky bytu na pronájem a vlastní čas, který strávíte organizováním a hledáním zájemců.

S příjmem z pronájmu proto často nepočítejte ani za dobu celých 12 měsíců, když se vám nájemci mění. Reálných je spíše deset či jedenáct. Jestliže si najmete realitní společnost, pak si odečtěte i další měsíční nájem, který se stane jejich provizí. A aby toho nebylo málo, příjmy je nutno po odečtení investic ještě zdanit. Reálně tak lze za 30 let na nemovitosti vydělat zhruba čtyři až pět milionů korun. Výhodou však i v tomto případě zůstává, že byt, jehož hodnota v čase roste, budete stále vlastnit právě vy.

TVRDÉ ČÍSLO: 7 milionů
Pořiďte si byt za 7 milionů a držte si jej 30 let. Pakliže se jeho hodnota každý rok zvýší o 4 až 5 procent, byt bude více než 100% zhodnocen a vy jej budete moci prodat za 15 milionů korun!

 

Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze