Top hledané
Výsledky (0)

Když se dovolená promění ve vraždu. Nejvlivnější český advokát exkluzivně o vraždě v Tunisku

Barbora Štöklová
31. července 2023
+ Přidat na Seznam.cz
5 minut
Obžalovaná se nachází v Tuniské vazbě.

Minulý týden informovala CNN Prima News o úmrtí českého turisty v tuniském Monastiru, Manželka po návštěvě pedikérky měla partnera najít na pokoji bez známek života. Pár z Ostravy byl spolu několik let. I přesto, že žena zpočátku tvrdila, že nemá se smrtí nic společného, po několika dnech se k vraždě manžela přiznala a nyní se nachází ve vazbě. Dle nejnovějších informací právě od CNN Prima News, měla žena vraždu před odjezdem plánovat. 

Podle dosavadního vyšetřování měla manžela udusit a sama a následně se ke všemu přiznat. Obviněná žena je ve vazbě a zatím není jasné, jestli bude souzena v Tunisku, nebo v České republice. Případ plný zvratů, který šokuje veřejnost. Nejdříve třiapadesátiletá žena tvrdila, že po příchodu z pedikúry v hotelovém pokoji objevila mrtvého manžela. Šok pro její okolí přišel ve chvíli, když se přiznala, že ho sama usmrtila. V důkazech je také zmíněno, že žena měla být obětí domácího násilí, pokud se tato skutečnost prokáže, soud by měl k tomu měl přihlédnout právě při stanovení výše trestu. O rozhovor jsme poprosili advokáta Tomáše Sokola, odborníka na trestní právo, aby nám osvětlit, co se v případě vraždy v zahraničí děje. 

„Rozdíl mezi vraždou tzv. na objednávku a vraždou spáchanou v afektu je velký rozdíl. Například v důsledku něčeho, co lze označit za provokaci nebo dokonce v důsledku dlouhodobého nevhodného, či dokonce protiprávního jednání ze strany zavražděného. Typicky útisk, násilí v partnerském vztahu atd. To vše by měl soud brát v úvahu při úvaze o trestu, neboť to dosti úzce souvisí s možností nápravy pachatele. A to je jedno z kritérií branných v úvahu při rozhodování o výši trestu,"

Zmiňuje Tomáš Sokol v rozhovoru pro LP-Life.

Pokud se stane vražda českého turisty v zahraničí, náleží trest a soudní řízení dle českého právního systému nebo místa, kde se událost stala? Teď například Tunisko.

Především zdůrazňuji, že nemám k dispozici žádné důvěryhodné informace o tom, co se reálně ve věci české občanky, zadržené v Tunisku pro podezření z trestného činu vraždy, stalo. Vycházím pouze z velmi povrchních zpráv v médiích. To se týká i informace o tom, že se česká občanka měla tuniským bezpečnostním orgánům doznat k spáchání tohoto trestného činu na svém manželovi. Okolnosti tohoto tvrzeného doznání, vnější vlivy či duševní stav podezřelé mi známy nejsou.

 „Z hlediska mezinárodního práva, pak nepochybně v rámci Tuniska jako suverénního státu, bude platit, že především je v jeho pravomoci stanovit, co je trestným činem na jeho území a podezření ze spáchání takového trestného činu vyšetřovat, případně pak spáchání trestného činu potrestat,. Do této pravomoci se kdokoliv, tedy včetně ČR, nemůže zásadním způsobem vměšovat,”

V daném případě jde podle informací o občanku ČR, a proto jsem na ni vztahuje další zásada trestního zákoníku, zásada personality. Podle ní je podle zákona ČR posuzována i trestná činnost, které se v cizině dopustil občan ČR. Opět s jistým zjednodušením lze říci, že stát v tomto případě projevuje či vyjadřuje svůj požadavek na to, aby jeho občané dodržovali zákony ČR i v zahraničí. A pokud vznikne podezření, že se náš občan v zahraničí dopustil trestného činu, pak by trestní stíhání a případné odsouzení takového pachatele proběhlo podle zákonů ČR. Především v případě, vrátí-li se občan do ČR. Nebo je do ČR vydán. Což je možné v rámci EU, i když i zde si státy v mnoha případech ponechávají svoji svrchovanost a trestní stíhání vedou sami. Obvykle též proto, že to je nejjednodušší alternativa s ohledem na důkazy (stopy, svědci atd.). Rozhodně ale policie ČR nemůže bez souhlasu dotčeného státu na jeho území provádět cokoliv, co by mohlo být považováno za vyšetřování.

Bude obžalovaná vydána zpátky do České republiky?

 Zmíněné předání podezřelého k vyšetřování orgánům ČR orgány cizím státem může být realizována jednak v rámci EU na základě dohodnutých pravidel, případně na základě dvoustranných smluv uzavřených s jinými státy mimo EU. Pokud mi je známo, s Tuniskem žádná taková dohoda nebyla uzavřena, máme uzavřeny pouze dohody, zjednodušeně řečeno o obchodních vztazích, takže v tomto případě bude občanka ČR obviněná v Tunisku z trestného činu vraždy, stíhána orgány tohoto státu a na území tohoto státu.

Jakým způsobem bude české občance stíhané v Tunisku zajištěna obhajoba?

Primárně je to věcí zákonů Tuniska, tedy například, zda je v tomto případě obhajoba povinná ( u nás tzv. nutná obhajoba), tedy této občance, pokud si obhájce sama nezvolí bude ustanoven obhájce, případně i bezplatně, anebo zde takový systém nemají a bude pouze na ní, zda si nějakým způsobem obhajobu zajistí. ČR. 

Pokud dojde k "doznané vraždě", má smysl dotyčného stále obhajovat?

Pokud dojde k doznání k trestnému činu, v případě Vaší otázky k trestnému činu vraždy, stále ještě je pak řada důvodů pro poskytování právní služby takovémuto obviněnému. Tedy jej obhajovat.

 Především hlavním smyslem obhajoby je obecně zajistit obviněnému tzv. spravedlivý proces, a to nezávisle na tom, z čeho je obviněn a jak se k svému obvinění staví. Obviněný má celou řadu práv v trestním řízení, která mají v konečném důsledku eliminovat možnost, že bude odsouzen nevinný člověk. I se samotným doznáním ale mohou být problémy, příklad není přiznáním k tomu, čeho se obviněný skutečně dopustil, ať již důvody nepravdivého doznání leží vně obviněného, tedy typicky donucení, anebo jde o důvody vnitřní, například snaha krýt někoho jiného,"

Dodává advokát Tomáš Sokol na konci rozhovoru.

„Prozatím jsme nebyli tuniskou stranou požádáni o součinnost a nedisponujeme informací, zda bude případ předán k trestnímu řízení do České republiky,“

uvedla Pavla Jiroušková z Krajského ředitelství Policie ČR Moravskoslezského kraje pro CNN Prima News.

Případ připomíná kauzu Petra Kramného

Otevřít v galerii (1)
Petr Kramný.
Petr Kramný. Zdroj: Profimedia

V červenci roku 2013 zemřely Monika a Klára Kramné během dovolené v hotelu v Egyptě. Otec rodiny a manžel Petr Kramný tvrdil, že byly otráveny. Následně zůstal v Egyptě několik měsíců kvůli prověřování případu. Do Česka se vrátil až na konci října 2013 a v únoru 2014 byl Kramný obviněn z vraždy a skončil ve vazbě. O rok později byl obžalován, protože podle státního zástupce zavraždil manželku a dceru elektrickým proudem. Tuto verzi uvedli i znalci obžaloby. V roce 2016 byl Petr Kramný pravomocně odsouzen k 28 rokům ve vězení.

Zdroj: CNN Prima News, Seznamzprávy.cz, vlastní dotazování

 
Exkluzivní vila na prodej, Říčany u Prahy -
Exkluzivní vila na prodej, Říčany u Prahy -, Okolí Prahy
Prodej novostavby 5kk, Praha 10 – 178
Prodej novostavby 5kk, Praha 10 – 178, Praha 10
 

 

 

 
Líbil se vám článek?
Diskuze 0 Vstoupit do diskuze